CoolClub pro IT odborníky

Společnost Adobe odkoupila Figmu za 20 miliard dolarů, přebírá tak jednoho ze svých největších konkurentů

28.09.2022

Velká novinka ve světě digitálních kreativních technologií: Softwarový gigant Adobe oznámil, že za 20 miliard dolarů, tedy za půl bilionu korun, převezme společnost Figma, jednoho ze svých největších rivalů v oblasti designu.

 

Novinky

 

Během posledních několika let si Figma vybudovala jméno jako online platforma pro pokrokový design, která umožňuje spolupráci designérů či ilustrátorů, jenž vidí veškeré úpravy a změny v jejím prostředí v reálném čase.

Díky jejímu raketovému růstu a popularitě se zároveň ukázala jako silný konkurent společnosti Adobe, jedné z největších softwarových firem světa.

Toto soupeření nadobro skončilo před několika dny, kdy Adobe oznámilo, že přistoupilo k jednomu z největších technologických dealů. Akvizice za 20 miliard dolarů umožní společnosti začlenit oblíbené Figma nástroje do svého portfolia aplikací.

Vše proběhne formou transakce, která bude napůl v hotovosti a napůl ve formě akcií. Zároveň bude zahrnovat i 6 milionů dalších omezených akciových jednotek udělených CEO a zaměstnancům společnosti Figma.

Firmu v roce 2012 společně založil Dylan Field společně s Evanem Wallacem, během let ji pečlivě ladili a finální nástroj začali nabízet teprve až roku 2016. Uzavření této dohody vyvolalo v moha uživatelích, jež na tento nástroj spoléhají, oprávněné obavy.

Figma má však po akvizici, která by údajně měla být uzavřena v roce 2023, nadále fungovat jako samostatná služba, uvedl Field. Ten zůstane ve společnosti a bude ji nadále řídit (Wallace ji opustil roku 2021). Měnit se zatím nemají ani ceny předplatného a neplánuje se ani začlenění služby do Creative Cloudu.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková