CoolClub pro IT odborníky

Mise s cílem najít mimozemský život na Phobosu, záhadném měsíci Marsu, začala

16.11.2021

Mise Martian Moons eXploration japonské vesmírné agentury JAXA plánuje prozkoumat měsíc Phobos připomínající svým tvarem bramboru a hledat zde zbytky dávno mrtvých mikrobů.

 

Novinky

 

Horké prameny, chuchvalce páry povalující se těsně nad povrchem a vycházející ze země, jemný vánek, ve kterém je cítit vůně škrtnutých sirek.

Střed horkého pramene vře a bublá, shora vypadá jako modrá díra do světa. V teplé vodě, která od pramene odtéká, se o místo přetahují mikrobi.

Ti, co zvládli fotosyntézu, přeměňují sluneční světlo na energii potřebnou pro přežití. Ostatní se živí chemickými látkami, které pramen poskytuje. Mikroorganismy produkují karotenoidy, které dodávají mrkvím a dýním jejich oranžovou barvu.

Okraj pramene je díky tomu posetý zářivými oranžovými a žlutými barvami. Tak nějak vypadá scenérie, kterou mohli návštěvníci Yellowstoneského přírodního parku zahlédnout.

Ale ne na Zemi, na Marsu. Před miliardami let.

 

Zbytky marťanských mikrobů?

Blízkost Phobosu vedly vědce a inženýry JAXA ke spekulacím ohledně zbytků marťanských mikrobů, které mohou být stále na povrchu měsíce.

Vědci se také domnívají, že by se na Phobosu, tajemném měsící Marsu, mohly nacházet důkazy o existenci mimozemského života. A právě japonská agentura pro výzkum vesmíru chce získat prvenství v přistání na Phobosu.

 

 

Předpokladem této mise je také najít stopy dávných mikrobů, kteří byli katapultováni z Marsu a rozptýleni po vesmíru. Pozůstatky těchto nechtěných vesmírných organismů byly miliony let nedotčeny a brzy by mohly být z povrchu Phobosu vyjmuty a dovezeny na zem.

Vědecký tým JAXA pojmenoval pozůstatky pojmem „shigai“, který můžeme přeložit jako „sterilizované a ozářené geny a starobylé otisky“. Je možné, že Phobos mohl být satelitním hřbitovem, který uchovává molekulární důkazy o mrtvých mikroorganismech.

Proč si vědci vybrali zrovna Phobos? Je totiž nejblíž. A my napjatě budeme čekat, jaké přiveze vědecký tým výsledky této zajímavé mise.

 

 

Připravila: Erna Březinová