CoolClub pro IT odborníky

„Personalizované video diváci vnímají soustředěně, vědí, že je vytvořeno právě pro ně,“ říká spoluzakladatel start-upu Motionlab Radek Pšurný

14.12.2020

Představte si reklamu, kterou chcete dokoukat do konce. Světovým unikátem se může pochlubit trojice zakladatelů ze start-upu Motionlab, která vymyslela platformu na tvorbu personalizovaných videí. Ta má potenciál změnit formu masové reklamy tak, jak ji známe, a přinést do marketingu nové strategie k oslovení zákazníků. Se spoluzakladatelem Motionlab Radkem Pšurným jsme si o tom chvíli povídali.

 

CoolDialog

 

Příběhů, v nichž Češi sklízí úspěchy v zahraničí, je naštěstí dost. Jeden z unikátních příběhů nese také brněnský start-up Motionlab, který zabodoval v USA. Za projektem stojí trojice Radek Pšurný, Filip Koubek a Jan Sekerka. Vymysleli zcela jedinečnou platformu na tvorbu personalizovaných videí.

Funkčnost této platformy si vyzkoušeli při příležitosti prestižní marketingové události střední Evropy - Marketing festivalu, na kterou se každý rok sjede na tisíce návštěvníků z celé Evropy. Zakladatelé Motionlab vytvořili první personalizovanou videokampaň, která každému účastníkovi poslala e-mailem personalizované video. V něm bylo zobrazeno jeho jméno, společnost, počet předchozích návštěv festivalu nebo jeho zájem. A svět se divil...

 

Prodeje vzrostly o 800 %

Start-upu Motiolab se podařilo něco, co ještě v historii festivalu nikdy nestalo – prodeje se zvýšily až o 800 % a návštěvnost webu byla vůbec nejvyšší za posledních 6 let. Masivní sdílení personalizovaných videích na sociálních platformách způsobilo řetězovou reakci, která přinesla obrovský ohlas.

Přečtěte si rozhovor s jedním ze zakladatelů Motionlab Radkem Pšurným. Dozvíte se například, jak probíhal vývoj, kde se zrodil nápad vytvořit tuto platformu a jak pomohli společnosti Notino získat sympatie svých zákazníků.

 

 

Na večírku také mluvíte s každým jinak

Hned na začátek bych se ráda zeptala na klasickou icebreaker otázku. Jak a kdy jste přišli s nápadem vytvořit platformu Motiolab na personalizovaná videa? Kde jste vlastně viděli hlavní potenciál a potřebu trhu?

Na to se nás lidé ptají často a většina z nich předpokládá, že na začátku startupu je moment osvícení, kdy se zrodí celý plán. Realita je ale jiná. Původní nápad zněl asi jako: „Napadl nás způsob, jak měnit texty, obrázky a zvuk ve videu.“ Vůbec jsme nevěděli, kde to může být užitečné, ale ta technologie nás fascinovala natolik, že jsme se rozhodli ji prozkoumat.

Potřebu jsme našli v reklamním světě – masová komunikace z principu postrádá osobní přístup. Protože jsem se dřív živil jako reklamní scénárista, vím, jak těžké je zaujmout pozornost diváka a mluvit k velké cílové skupině. Personalizace videa mění pravidla hry. Díky ní můžou značky tvořit zajímavou, relevantní a neotravnou reklamu, která diváka zajímá.

 

Jakým způsobem se tato platforma vyvíjela? Motinlab je v podstatě světový unikát, takže jste si na vše museli přijít sami. Co všechno bylo při tomto procesu zapotřebí a na jaké limity jste narazili?

Měl jsem štěstí na skvělý tým. Spoluzakladatelé Filip Koubek a Jan Sekerka se vyznají v byznysu, rozumí technologiím a znají vše okolo reklamy. Potřeba je především trpělivost. Každý problém se dá vyřešit a (skoro) každá technologická překážka překonat. V jedné kampani si naši zákazníci vytváří stovky tisíc i miliony videí. Prohlédnout si výsledek takové kampaně vlastníma očima by trvalo deset let. Největší technologickou výzvou proto byla spolehlivost platformy, aby vše proběhlo bez chyby. 

 

Pokud se zaměříme více na technickou stránku věci, prozradil byste nám, na jakém principu/ softwaru platforma funguje?

Máme pod jednou střechou nástroj na tvorbu video-šablon k personalizaci, platformu na tvorbu kampaní, generování videí v různých režimech, analytiky, streaming, přehrávač se systémem tlačítek pro akce uživatelů. Vše, co je potřeba ke kompletnímu vytvoření kampaně. Dokážeme odbavovat obrovské množství kampaní díky škálovatelnému řešení, které jsme posadili do cloudu Azure (Microsoft).

 

 

Tvorbu videí a fungování softwaru jste nám už vysvětlil. Jak si máme takové personalizované video představit? Co jsou jeho hlavní benefity?

Řekli byste, že je lepší mít jednu připravenou větu, kterou na večírku řeknete všem kamarádům stejně, nebo je lepší se s každým bavit trochu jinak? Jednotná masová komunikace je strašně nepřirozená, proto ji tolik ignorujeme. Nechci říct, že klasická reklama nemá své místo, ale pokud chceme debatu posunout dál, už nám přestává stačit. Personalizované video vás osloví jménem a baví se o konkrétní nabídce. Například kolik ušetříte za plyn při vaší spotřebě, vysvětlí vám vaši smlouvu, vyúčtování nebo věrnostní program. Hlavní přednost je, že personalizované video diváci vnímají soustředěně, protože ví, že jsou jediným divákem a toto video někdo vytvořil právě pro ně.

 

Na vašem webu je možné najít rozmanité case study a firmy, které personalizovanou videokampaň využily (například UNIQA, ČSOB, MICROSOFT nebo O2). Mohl byste prosím vypíchnout jednu case study a podělit se s našimi čtenáři o to, jak přesně jste společnosti pomohli?

V čerstvé paměti mi leží kampaň, kterou před pár týdny s naší technologií spustili v Notino (online prodejce parfémů a kosmetiky). Kamennou prodejnu si zapamatujete, ale většina e-shopů vypadá podobně. Člověk často vůbec neví, kde nakoupil. V této společnosti chtěli osobní přístup přinést i pro online zákazníky. Poslali zábavné personalizované video ze zasedání týmu, který si láme hlavu s tím, jakým dárkem vás odmění za nákup. Na tabuli a dárkovou krabici píšou vaše jméno, na nástěnce si ukazují fotky produktů z vašeho posledního nákupu, podle kterých se tým snaží odhadnout váš vkus. Kampaň se díky zábavnému provedení potkala se skvělou zpětnou vazbou zákazníků, které to potěšilo, pobavilo, ale hlavně si nákup spojili se značkou.

 

Žádné kreativní limity

Řekl byste nám, na jaké trhy se specializujete? Celý web máte v angličtině, dá se tedy předpokládat, že míříte na anglickou či americkou klientelu?

Na začátku jsme (jako každý jiný startup) chtěli primárně do USA. Své silné místo jsme ale našli v rozmanitosti Evropy. Konkrétně ve velkém množství a různosti jazyků i přísným bezpečnostním standardům ochrany dat, které dobře zvládáme. Díky zkušenostem z Česka (kde v kampaních umíme vyřešit pátý pád, diakritiku nebo různé tvary slov pro muže a ženy), jsme získali konkurenční výhodu oproti světovým konkurentům.

 

Právě jste narazil na velmi zajímavou věc – tedy diakritika, pády, mužské a ženské tvary slov. Jak tuto národní perličku řešíte při tvorbě videí? Působí to nějaké komplikace?

Na tyto věci se musí myslet obzvlášť při přípravě scénáře. Naše technologie neklade žádné kreativní limity. ČSOB u nás spouštělo kampaň, ve které dokonce věk herců a jejich pohlaví odpovídalo divákovi. Čeština je mimo páté pády komplikovaná i diakritikou, obojí se nám však podařilo překonat a díky tomu jsme teď schopni realizovat kampaně téměř ve všech jazycích.

 

Kdo podle vás platformu Motionlab nejvíce využije?

Naše řešení si našlo své místo napříč trhem, největší zastoupení máme v oblasti bankovnictví, finančních služeb a pojištění. Úspěšné kampaně u nás tvoří velcí e-commerce hráči, energetické společnosti, mobilní operátoři, farmaceutické firmy, gastro, eventové agentury… je toho spousta.

 

Radek Pšurný

Radek Pšurný vystudoval filmovou školu ve Zlíně a následně pracoval 6 let jako kreativní ředitel motion design studia, kde produkoval stovky reklamních videí pro malé i mezinárodní společnosti. V současné době působí ve vedení start-upu Motionlab, který vyvinul stejnojmennou platformu pro tvorbu personalizovaných videí. Motionlab byl oceněn v soutěži SWC jako nejlepší startup regionu a 3. nejlepší v Evropě.

Potenciálu start-upu Motiolab si všimlo mnoho lidí, a to už během prvních měsíců fungování. Díky tomu si Motiolab vyzvedával jedno ocenění za druhým. Motionlab nepochybně získal na důvěře i mnoha firem ve světě a budoucnost tohoto brněnského start-upu vypadá více než slibně. O revoluční myšlence personalizovaných videí ještě určitě hodně uslyšíme.

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: archiv R. Pšurného, Startupjobs.cz a motionlab.io