CoolClub pro IT odborníky

4 největší e-sport akce roku 2019! Točí se v nich miliony dolarů

13.06.2019

Ostřílení herní matadoři měli odjakživa tendenci srovnat své síly s dalšími, což postupně vedlo k vzniku e-sportovních turnajů, které svou návštěvností a sledovaností trhají rekordy! Jaké turnaje jsou na seznamu letos?

Novinky

 

Kdo z vás už někdy slyšel větu, že hraním her se nedají vydělat žádné peníze? Pravdou je, že peníze se vyhrát dají, a ne ledajaké! Podle serveru Statista byla v roce 2018 hodnota globálního trhu s e-sporty rovna 906 milionů dolarů. Předpověď dále udává, že do roku 2020 by toto číslo mělo vzrůst až na 1,65 miliard dolarů!


S jistotou tedy už můžeme říct, že videohry nejsou pouze volnočasovou aktivitou, jako tomu bylo dřív, ale byznysem, ve kterém se točí velké peníze. Hráči e-sportu dokáží vydělat miliony dolarů jen díky účastem na turnajích, které jsou živě přenášeny na kanály YouTube nebo Twich. O tom, že se jedná o akce velkého měřítka, svědčí hostující developeři her, jako je například Valve nebo Epic Games. A v neposlední řadě gigantičtí sponzoři turnajů, mezi něž patří například Microsoft nebo Redbull.

Přinášíme vám seznam těch nejlepších herních akcí, které letošní rok přináší!


1. Fortnite World Cup: 1 milion USD

Fortnite nabral během posledních dvou let takovou popularitu, že dnes patří mezi nejvíce hrané hry po celém světě. Dokonce patří mezi nejnavštěvovanější turnaj, který nepořádá nikdo jiný než tvůrci z Epic Games! Online kvalifikaci jste už možná propásli, nicméně na velké finále máte stále čas. Ta největší sláva se odehraje 26. července v newyorském Arthur Ashe Stadium a je třeba dodat, že ceny jsou skutečně lákavé – za výhru v klasifikaci si ti nejlepší hráči mohou odnést 1 milion dolarů! Zdá se vám to málo? Pak vás možná uspokojí fakt, že za výhru ve finále čeká na šťastlivce pohádkových 30 milionů dolarů!


2. League of Legends World Chamionship: 2 miliony USD

Přestože se může zdát, že LOL v poslední době zastínil populárnější Fortnite, na návštěvnosti šampionátu se to jistě nepodepíše. Pro místa konání světového šampionátu v LOL byla vybrána romantická Paříž. Pokud tedy máte cestu kolem a chcete spojit památky s troškou zábavy, pak se jistě zajděte podívat na finále těch nejlepších hráčů League of Legends, které se bude konat v AccorHotels Arena. I když termín turnaje nebyl ještě přesně stanoven, očekává se, že utkání proběhnou v rozmezí říjnu a listopadu 2019. Loni si vítěz odnesl 2,25 milionu dolarů.

 

3. Intel Extreme Katovice: 1 milion USD

Pokud se vám nechce cestovat až do daleké Paříže, hned za rohem - v polských Katowicích, se nachází jeden z největších turnajů současnosti: Intel Extreme Masters Season XIII. V něm se hráči utkají v oblíbené střílečce Counter-Strike. Akce sice proběhla už v únoru, nicméně nemusíte házet flintu do žita – turnaj se tradičně koná každoročně a jako slušná motivace slouží hráčům cena v hodnotě 1 milionu dolarů. Najdete si na příští únor v kalendáři skulinku?


4. Call of Duty World League: 6 milionů USD

Světový turnaj ligy Call of Duty bude letos konat již 7. rokem po sobě. Tento rok se pořadatelé a developeři hry Activision opravdu vyšvihli. Vítěznému týmu nabízí odměnu 6 milionů dolarů, což je doposud největší cena všech turnajů Call of Duty v historii. Letos se bude hrát ve formátu pět versus pět, přičemž všechna regionální omezení byla odstraněna, aby se do turnaje mohli jednoduše zapojit hráči z celého světa. Turnaj se bude konat již tento srpen v Miami na Floridě.

 

Pokud jste vášnivý hráč, pak se těšte na příští rok, bude totiž na podobné akce ještě bohatší. Je-li vám ale čekání do dalšího roku příliš dlouhé, můžete se zabavit menšími online i offline soutěžemi. Potrénujete svůj hráčský um a načerpáte nové zkušenosti, abyste pak na celosvětových turnajích mohli opravdu zazářit!

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: archiv pořadatelů