CoolClub pro IT odborníky

Nadnárodní giganti reagují na vojenskou invazi na Ukrajině, Apple, Microsoft i Netflix v Rusku končí

14.03.2022

K celosvětovým sankcím proti Rusku se přidal i americký gigant Apple a zakázal na území Ruska prodej výrobků v rámci obchodu Apple Store. Zákazníci na ruském webu společnosti Apple uvidí jen černou obrazovku s nakousnutým jablkem a informacemi o aktuální uzavírce obchodu, to celé v azbuce. A přidávají se i další firmy.

 

Novinky

 

Apple stopnul veškerý export do Ruska, proto po vyprodání skladových zásob nebude žádný jejich výrobek v lokálních obchodech už k dispozici. Společnost také omezila službu Apple Pay, všechny platební styky Ruska a zahraničí jsou aktuálně omezeny. Stopka pro nákup a import produktů není jediný způsob, kterým společnost reaguje na ruskou invazi. Kromě ekonomických opatření také přestala poskytovat informace o dopravě na Ukrajině.

Ke společnosti Apple se přidávají i další firmy, které v Rusku působí a pozastavují zde své obchodování. Jedná se o nadnárodní společnosti z různých oblastí, zejména technologie, logistiky, energetiky nebo bankovnictví. Firmy svou činnost buď zcela ukončily nebo pozastavily, dokud Rusko nepřestane s invazí na Ukrajinu. Ukončení činnosti se týká například firem Apple, Google, Visa, MasterCard, Microsoft svou činnost pozastavil. Nebude dostupný ani Netflix, AirBnb, Booking, Intel, .

S Ruskem nechce obchodovat ani čínský TikTok, Google přestal prodávat reklamu, což se dotkne i YouTube. Sortiment a své výrobky zde nebudou mít ani značky módního oblečení, od celosvětových návrhářských domů až po dostupnou konfekci, dále výrobci automobilů, elektroniky, ale i firmy specializující se na služby, gastronomii, bankovní styky.

 

 

Připravila: Erna Březinová