CoolClub pro IT odborníky

Apple po 21 letech končí s výrobou iPodu

24.05.2022

Když iPod v roce 2001 poprvé spatřil světlo světa, bylo do něj možné uložit maximálně 1 000 skladeb. Dnes je na streamovací službě společnosti Apple více než 90 milionů skladeb. Apple se přirozeně loučí s iPodem, který bude k mání jen do vyprodání zásob.

 

Novinky

 

"iPod nově definoval způsob, jakým se objevuje, poslouchá a sdílí hudba", uvedl Greg Joswiak, viceprezident celosvětového marketingu společnosti Apple. První model iPodu představil Steve Jobs v roce 2001.

iPod Touch navrhl stejný tým, který později vymyslel iPhone. Ten iPod rychle zastínil. Apple iPod, který byl uveden na trh v roce 2007, je posledním modelem, jehož výroba byla ukončena. Apple uvádí, že bude k dispozici ke koupi "do vyčerpání zásob".

"Když Apple vytvořil iPhone, věděl, že to nakonec bude znamenat začátek konce iPodu," řekl pro BBC Ben Wood, hlavní analytik společnosti CCS Insight. Pokles prodeje iPodů souvisel s nárůstem prodeje iPhonů, stejně jako přechod od digitálního prodeje ke streamování. Zánik iPodu potvrzuje, že Apple nelpí na kanibalizaci svých vlastních produktů.

I když iPod nebyl prvním přehrávačem MP3 na trhu, ukázal se jako impuls, který digitální hudba potřebovala, aby začala lákat lidi od CD přehrávačů, kazet a sdílení souborů. Ulevilo se nejen nahrávacím společnostem, ale vůbec celému hudebnímu průmyslu.

Při představení prvního iPodu Steve Jobs prohlásil, že "S iPodem už nikdy nebude poslech hudby stejný!" A v mnoha ohledech měl pravdu.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová