CoolClub pro IT odborníky

Notspot? Bezdrátové připojení už brzy vždy a všude!

11.01.2023

Slovíčko hotspot už neoddělitelně patří do našich životů, zatímco termín notspot je téměř neznámý. Kdekdo by totiž ve 21. století předpokládal, že místa či oblasti s velmi slabým či nulovým signálem nejsou už reálné, natož aktuální. Přesto tomu tak je a pokrýt tyto mezery je velice problematické. Je tu ale řešení.

 

Novinky

 

Získat slušný signál pro mobilní zařízení může být problém i v některých oblastech bohatých zemí, natož v těch nejchudších a nejodlehlejších částech planety. Tam je signál často naprosto nulový, a tak zde vzniká nevyužitý prostor na trhu. To ale společnost AST SpaceMobile, se sídlem v Texasu, nehodlá nechat jen tak.

Aktuálně s podporou největších firem v oboru, včetně AT&T a Vodafone, vyvíjí technologii, která by mobilním telefonům umožnila připojit se přímo k satelitu, a tak uskutečňovat hovory nebo používat data až rychlostí 5G odkudkoliv.

V současné chvíli se na nízké oběžné dráze už nachází testovací satelit a nezůstane sám na dlouho. Letos se k němu má připojit dalších 5, čímž se podaří zajistit alespoň přerušované pokrytí signálu.

Globální nepřetržitá služba bude dostupná až v době, kdy v provozu bude satelitů 100. Ani to ale není hudbou daleké budoucnosti, pravděpodobně k tomu dojde už v příštím roce, tedy ve 2024.

Společnost AST své služby neplánuje prodávat přímo zákazníkům. Jejich úmyslem je nabízet satelitní pokrytí jako další možnost právě poskytovatelům telefonních služeb, se kterými spolupracuje.

Zda-li se stane toto řešení výzvou či dokonce konkurencí pro Starlink, tedy satelitní širokopásmovou službu, vyvinutou Elonem Muskem je zatím otázkou. AST každopádně spoléhá na lákadlo možnosti pohodlného připojení pouze pomocí telefonu a za rozumnou cenu, oproti připojení za nutnosti užití i když malé satelitní antény.

 

 

Připravila: Petra Sauerová