CoolClub pro IT odborníky

Éra digitálních zrcadlovek se pomalu chýlí ke konci, co bude následovat?

17.09.2021

Zrcadlovka s jedním objektivem je symbolem fotografie 20. století. Digitální verze, její následovnice ikonická pro další století, bude nejspíš vystřídaná bezzrcadlovkou se skvělou nabídkou funkcí.

 

Novinky

 

Pojem zrcadlovka je odvozený od zrcátka umístěného vevnitř fotoaparátu. Zrcátko přenese obraz z objektivu do hledáčku a sklopí se v momentě stisknutí spouště. Digitální zrcadlovky posílají obraz z objektivu na snímač až po stisknutí spouště. Čas, který má snímač na co nejlepší zachycení a přizpůsobení snímku, se zkracuje.

Bezzrcadlovky se chtějí tomuto mechanismu zcela vyhnout. Změnou, která bude znatelná, je vylepšené automatické zaostřování. DSLR neboli jednooká digitální zrcadlovka je konstrukčně takový přístroj, který fotografovi umožňuje sledovat scénu přímo skrze objektiv. U nových modelů jsou tyto objektivy výměnné a lze si díky nim přizpůsobovat fotoaparát podle konkrétního foceného objektu.

Bezzrcadlovky by měly tuto konstrukci, která je podobná filmovým fotoaparátům obejít a fungovat na úplně jiném principu. Jsou kompaktnější, ale vyžadují nové objektivy nebo případně adaptér na objektivy ze zrcadlovek. Díky tomu se ale zvýší jejich hmotnost, což jim na plusových bodech nepřidá. Společnost Sony výrobu digitálních zrcadlovek nedávno ukončila, poslední modely byly vyrobeny v květnu.

Svou výrobu přeorientovala na modely fotoaparátů, které definitivně odstranily zrcátko z konstrukce, ostatní významní hráči na trhu fotoaparátů zatím bezzrcadlovky do své výroby nezařadili a zrcadlovky stále vyrábějí. Přechod na bezzrcadlovky bude u nich podle všeho velice pozvolný.

 

 

Připravila: Erna Březinová