CoolClub pro IT odborníky

Loučení s konzolí - Ouya v červnu oficiálně končí

29.05.2019

Osm hodin. Tak dlouho trvalo, než se v roce 2018 podařilo herní konzoli Ouya získat na Kickstateru od podporovatelů minimální nutnou částku k dokončení konzole a její masové distribuce mezi hráče. Teď, o osm let později, se momentálně vlastník konzole firma Razer rozhodla ukončit podporu tohoto zařízení, a málokdo smutní. Pokud o konzoli na bázi Androidu totiž skončil v propadlišti dějin už před lety.

 

PlayCool

 

Velké vize

Kampaň před osmi lety vybrala víc než devítinásobek toho, co bylo k další práci na konzoli potřeba. Očekávalo se, že by malá konzole pracující na bázi Androidu měla konkurenceschopná i mezi velkými hráči na trhu, jakými jsou dlouhodobě Sony, Nintendo a Microsoft se svými produkty. V červnu 2013 se pak Ouya konečně dostala mezi zákazníky a téměř zanedbatelnou cenu 99 dolarů, tedy ani ne dva a půl tisíce korun. Autorka celé myšlenky Julie Uhrman tehdy doufala, že se jí spolu se startem nové originální konzole podaří oslovit autory a nezávislé vývojáře, aby vyvíjeli hry exkluzivně jen pro Ouyu.

 

Přijetí širokou veřejností tehdy bylo přinejlepším vlažné. O nové konzoli se mluvilo jako o lepším androidím herním zážitku, konzoli se věštila nadějná budoucnost a například server Digital Trends o ní psal jako o “konzoli vytvořené s láskou a obrovským potenciálem”. Bohužel už první měsíce prodejů ukázaly, že reálné přijetí konzole nebude zdaleka tak vřelé, jak se čekalo. Zákazníci si ke konzoli nedokázali najít vztah a její nejpopulárnější hra TowerFall, arénová záležitost pro čtyři hráče, se dočkala zanedbatelných sedmi tisíc prodaných kusů.

 

Velký pád

Není tedy divu, že se Ouya velmi rychle dostala do finančních problémů a její autorka začala hledat způsoby, jakým by malou konzoli udržela na světě a dala šanci nezávislým autorům, aby na Android vypouštěli své originální a poměrně snadno připravitelné hry. První naděje přišla z nečekaného směru. Čínský gigant Alibaba investoval do skomírající konzole úctyhodných 10 milionů dolarů v naději, že Ouya poslouží zájmům skupiny v podobě rozšíření jejich vlastního set-top boxu.

 

 

Jen půl roku ale trvalo, než se firma dostala do neřešitelných dluhů, žádný další investor se na trhu neobjevil, a tak celou firmu mající neúspěšnou konzoli na svědomí, koupila společnost Razer, známá především jako výrobce hráčského vybavení. Razer neváhal a ukončil další šíření konzole, spojil Ouyu s vlastní Forge TV a rozhodl se dál spravovat pouze online knihovnu, díky níž mohli hráči hrát alespoň zakoupené hry. I to už bude ale brzy minulostí.

 

Razer 22. května oznámil, že k 25. červnu 2019 ukončí i online podporu Forge TV i konzole Ouya. Hráči vlastnící konzoli už se nebudou schopni připojit k online síti, stahovat nové hry, a je velmi pravděpodobné, že s ukončenou podporou nebudou schopni hrát ani některé dřív stažené a v paměti konzole uložené hry. Konzole s velkými plány tak definitivně mizí ze světa i z všeobecného povědomí, z něhož se tiše začala vytrácet už před lety.

 

Odpočívej v Křemíkovém nebi, Ouyo.

 

 

Připravil: Pavel Skoták