CoolClub pro IT odborníky

Jak posilovat firemní kulturu na dálku? Dáme vám tipy na 5 skvělých nástrojů

26.04.2021

Koronavirová pandemie odřízla mnoho zaměstnanců od jejich fyzických pracovišť a podpořila spolupráci přes home office. Jak velký dopad to má na týmového ducha, angažovanost a motivovanost zaměstnanců? Existuje způsob, jak posilovat firemní kulturu i v případě plného remote režimu?

 

HRstack

 

Ve zprávě Buffer's State of Remote Work 2019 zaměstnanci uvedli, že největší překážkou při jejich remote práci byla osamělost (19 %), špatná komunikace se zbytkem týmu (17 %) a nedostatek motivace (8 %).  Při home office hraje důležitou roli právě firemní kultura, která má schopnost tyto nedostatky eliminovat. Navíc má zásadní vliv na well-being zaměstnanců a spolu s tím na jejich produktivitu, angažovanost a loajalitu. Pojďme se podívat na nástroje, které mohou pomoci budovat silnou firemní kulturu, a to klidně na dálku, v plném remote režimu.

 

Z čeho vybírat?

1. Nectar pro posilování vztahů

Jednou z výzev, které musí zaměstnanci v remote týmu čelit, je budování kvalitních vztahů. Zatímco v kanceláři mohou kdykoliv prohodit s kolegy pár slov nebo zajít na oběd, v online prostředí to tak jednoduché není, což může být kámen úrazu. Nectar mezeru mezi členy týmu vyplňuje vytvořením zábavného online prostoru, ve kterém mohou dobře komunikovat a navzájem se ocenit za odvedenou práci.

Zaměstnanci mohou na zeď vkládat různé příspěvky, označovat druhé kolegy a udělovat jim body za dobrou práci. Za určitý počet bodů pak dosáhnou na různé odměny, které si sami stanovíte (např. oběd zdarma, extra sick day, lístek do kina…). Práce ve stylu „hon za odměnami“ a budování vztahů se stává hned zábavnější.

 

 

2. CompanyMood pro měření spokojenosti

Produktivita zaměstnance jednoznačně souvisí také s jeho spokojeností. Zvlášť v online prostoru je těžší zjistit, jak se kolegové skutečně cítí a zda je něco netrápí. Hodit by se tak mohla aplikace CompanyMood, která měří náladu a spokojenost jednotlivých členů v týmu. Zaměstnanci jednoduše zakliknou aktuální náladu a vyberou důvod své spokojenosti/nespokojenosti. Díky tomu budete ihned vědět, jak se vaši zaměstnanci či kolegové cítí a co můžete udělat pro zvýšení jejich well-being.

 

3. Quizbreaker pro zábavný teambuilding

Součástí firemní kultury bývají oblíbené teambuildingy, které se běžně realizují několikrát ročně. U remote týmů to okolnosti bohužel neumožňují. Alternativou mohou být virtuální teambuildingy prostřednictvím platformy Quizbreaker, která vám bude v online prostoru servírovat nejrůznější „icebreaker“ otázky na prolomení ledů (např. Jaké tři věci byste si vzali na pustý ostrov?). Vy budete následně hádat, kdo co odpověděl a proč, což vám pomůže lépe poznat vaše kolegy, rozvíjet vzniklá přátelství a seznamovat se s novými členy týmu.

 

4. Peakon pro kvalitní feedback

Zatímco v běžné práci si vždy můžete zavolat zaměstnance či kolegu, aby vám dal zpětnou vazbu, v online prostoru to bývá větší výzva. Ulehčit by to mohla aplikace Peakon, kterou si oblíbily i velké společnosti, jako je EasyJet nebo Verizon. Stejně jako ony, i vy jistě oceníte její jednoduchost a praktičnost.

Na pár kliknutí vytvoříte průzkum, který zaměstnanci jednoduše vyplní (na mobilu, PC či tabletu) a anonymně pošlou zpět. Aplikace může odesílat průzkumy přes Slack, SMS, e-mailem, a to až v 50 různých jazycích. Pokud máte mezinárodní tým, Peakon vám určitě přijde vhod.

 

5. Engross pro zvýšení produktivity

Home office pro některé znamená boj s rozptýlením na všech frontách. Linie mezi pracovním prostorem a domovem zůstává zamlžená a schopnost produktivity může v důsledku toho kolísat. Lepší koncentraci by mohla přinést aplikace Engross, která funguje na principu metody Pomodoro od známého inovátora Francesca Cirrila. Svou práci si díky ní můžete efektivně roztřídit do 25minutových úseků, která vám umožní plně se soustředit na svou práci. Aplikace Engross vám pomůže eliminovat rušivé prvky a vytvořit si vlastní pracovní rutinu, díky které toho stihnete více za méně času.

 

 

Připravila: Petra Pruden