CoolClub pro IT odborníky

5 technologických předpovědí pro rok 2022

04.01.2022

V roce 2022 bude pandemie covid-19 nadále ovlivňovat naše životy mnoha způsoby. To znamená, že budeme i nadále svědky zrychleného tempa digitalizace a virtualizace podnikání a společnosti. Na co z digitálního světa bychom se měli zaměřit v nadcházejícím roce? Podívejme se na nejzajímavějších 5 tech předpovědí pro rok 2022.

 

Magazín

 

Pokud uplynulé dva roky něco prokázaly, pak je to důležitost rychlé přizpůsobivosti tváří v tvář nejistotě. V roce 2021 se CIO firem po celém světě zaměřili na provozní agilitu více než kdy dříve.

Aby se firmy připravily na neočekávané a přizpůsobily se všemu, co rok 2022 přinese, musí dále urychlit své iniciativy digitální transformace a upřednostnit konkrétní technologické trendy. Aby se CIO mohli i nadále pohybovat na této úrovni změn, vědí, že musí začít tím, že se zaměří na udržení talentů a vztahy s nimi.

 

Technologické předpovědi

1. Rozšířená realita očekává enormní růst

Rozšířená realita si bude hledat cestu k novým možnostem jejího využití. V příštím roce očekáváme ještě větší integraci do prodejních a školicích prostor, kde realita hybridní práce jako nová norma změnila způsob spolupráce a učení.

S tím, jak se objevují příležitosti pro rozvoj rozšířené reality, musí osoby s rozhodovací pravomocí vědět, jaký problém chtějí vyřešit, a nejen doufat, že jim módní technologie bude vyhovovat. Promyšlená implementace (včetně řádného vzdělávání a školení) bude rozhodující pro úspěch s AR.

 

 

2. Více možností pro multi-cloud deployments

Cloud se v posledních letech stal pro výrobce softwaru hlavním místem, kam ukládají svá data. Mnozí z nich dokonce přesunuli své aplikace na cloudové platformy. Tento trend bude pokračovat i v roce 2022.

 

 

3. V éře hybridní práce vzroste využití hybridního cloudu

Mnoho společností zvažuje nové významné investice do možnosti hybridního cloudu. V roce 2022 budeme svědky rychlejšího zavádění hybridního cloudu, protože přináší vynikající agilitu pro růst a podporu vzdálených zaměstnanců a umožňuje firmám vymýšlet strategie podle toho, jak se vyvíjejí a mění obchodní požadavky v nejistém světě.

 

4. Experimentování s open source roste
S rozsáhlým zaváděním 5G můžeme očekávat více videa a vyšší rychlost poskytování všech digitálních služeb. Tlak na modernizaci a novou koncepci digitálních schopností se bude v příštím roce dále zrychlovat, a to od zavádění cloudu až po machine learning a AI.

Umělá inteligence se začne objevovat jako diferenciátor pro podniky, protože hyperpersonalizace poháněná umělou inteligencí se stane více mainstreamovou. Očekávání jsou, že se bude stále více experimentovat s open source softwarem.

 

 

5. Nové nástroje a technologická řešení pro hybridní pracovní prostředí

Mnoho platforem pro spolupráci přidalo v roce 2021 skvělé funkce, které jim umožňují oslovit pracovníky na dálku i v kanceláři. S vývojem směrem k hybridní pracovní síle budoucnosti budeme i nadále sledovat, jak nástroje přidávají funkce ve snaze zajistit co nejplynulejší a nejefektivnější komunikaci a spolupráci.

Musíme se, ale také zabývat podporou pracovníků pracujících na full remote.

 

Hybridní přístup práce

Za tímto účelem vidíme, že se objevuje nový druh nástrojů, které jsou založeny na AI a machine learningu. Tyto nástroje dokáží identifikovat, upozornit a někdy i vyřešit problémy ještě předtím, než se vzdálený pracovník o problému dozví.

I když jsme svědky konsolidace nástrojů a platforem, věříme, že hybridní přístup k umožnění práce bude v dohledné budoucnosti i nadále tím správným přístupem.

 

Tip! Šéf Siemens Eduard Palíšek: Digitalizace je nevyhnutelný trend, v Česku je průmysl 4.0 zatím na začátku

 

 

Připravila: Diana Hovorková