CoolClub pro IT odborníky

Pixar se spojil s Porsche a vytvořil exkluzivní model z filmu Cars

30.08.2022

Ze známého animovaného filmu Cars bylo doposud sice možné potkat Bleska McQueena a jeho věrného parťáka Buráka, ale jen jako nefunkční statické modely. I když v životní velikosti. To se nyní změnilo. Pixar studio vůbec poprvé podpořilo takovýto projekt a spojilo síly s Porsche pro charitativní účely. Společně vytvořily unikátní a jediné skutečné vozidlo po vzoru Sally. Seznamte se s Porsche 911 - Sally Special.

 

Novinky

 

Animovanou sérii filmů Cars, v hlavní roli s Bleskem McQueneem zná bezpochyby každý. Červený namyšlený sporťák, kterému nic neříká týmová práce, se cestou na velkolepý šampionát ocitá omylem v Kardanové Lhotě. Tam mimo jiné potkává svou životní lásku Sally, právničku z Kalifornie, kterou můžeme vidět ve všech třech pokračováních.

Jací ale filmoví automobiloví bouráci v rovině reálných vozů jsou? Milovníci automotive prostředí se například v názorech na McQueena neshodovali, někdo ho tipoval na Dodge Vipera, jiný na Corvettu. U hrdinky Sally bylo ale od prvního pohledu jasno – je to Porsche 911 Carrera. Kdo by ale řekl, že bude jednou možné skutečně si sednout za její volant a doopravdy ji řídit?

 



Projekt Sally - Porsche 911 byl spuštěn už loni v listopadu. Vyrobit Sally trvalo 10 měsíců. Na podobě nového auta pracovali nejen tvůrci filmu, konkrétně kreativní ředitel studia Pixar a produkční designer, jehož zásluhou je filmová Sally, neboť právě jeho rukou vznikla. Ale také členové týmu značky Porsche ve Stuttgartu a designéři automobilky v německém Wissachu.

Všechny zúčastněné strany to vzaly za jeden konec. Jejich cílem bylo vystihnout Sally v celé své kráse a vdechnout jí ducha filmové verze vozu. A tak byl kladen opravdu velký důraz na detaily, bez kterých by Sally nebyla Sally. Příkladem je její tetování, a dokonce na chlup stejná barva. Exteriér Sally je totiž tvořen unikátním zakázkovým lakem s názvem Sallybluemetallic, speciálně zhotoveným jen pro ni.

 

 

Svého majitele si Sally našla v aukci pořádané 20. srpna v síni RM Sotheby’s v rámci akce Monterey Car Week v Kalifornii. Od samého začátku bylo jasné, že výtěžek z dražby poputuje na charitativní účely. Vybrány byly dva projekty, prvním je organizace zaměřená na pomoc mladým dívkám a druhým agentury pro ukrajinské uprchlíky.

Skvělou zprávou je, že se podařilo vydražit 3,6 milionu dolarů, tedy v přepočtu necelých 90 milionů korun, které budou odeslány na dobrou věc. 



Připravila: Petra Sauerová

Foto: Porsche.com