CoolClub pro IT odborníky

Zemřel Steve Wilhite, otec GIFu. Znáte vůbec první GIFy?

28.03.2022

Vývojář Wilhite přišel v roce 1987 na to, jak komprimovat obrázky, aby neztratily ostrost, rychle se načítaly a mohly se objevit na jakémkoliv počítači. Změnil tak způsob online komunikace a zřejmě netušil, že jeho pohyblivé memy budou vládnout internetu od dob webu 1.0 do současnosti a pravděpodobně i ještě dál. Znáte první gify, které se po síti šířily jako virál?

 

Magazín

 

Tančící dítě v plenkách, letadlo na pixelovém pozadí, vykulený překvapený muž či tančící banán, to jsou příklady nejznámějších a vůbec nejposílanějších GIFů. Za ně a za miliony dalších vděčíme právě Wilhitovi.

 

 

Wilhite stál v roce 1987 před nelehkým vývojářským úkolem: překonat pomalou rychlost, sladit nekompatibilní počítačové systémy a poradit si s obrázky, které byly příliš velké na to, aby se mohly správně zobrazit jinému uživateli. Wilhite ale obstál, a tak vznikl Graphics Interchange Format neboli GIF.

 

 

Od statiky k pohybu

Původně byly GIFy jen statickým obrázkem, Wilhite je však dokázal rozhýbat. První obrázky ale nebyly příliš atraktivní, v podstatě se jednalo jen o blikající snímky. Možná si vzpomenete na vůbec první GIF, kterým bylo letadlo letící po pixelové obloze.

 

 

GIFy ale neměly své místo na síti tak jisté, v průběhu svého života dokonce upadly na několik let v nemilost. Vlastně to jednu dobu vypadalo skoro na derniéru, ale stalo se něco, co jim vdechlo druhý dech: na scénu přišly sociální sítě. Umožnily GIFům použití do všech možných profilů a z pozapomenutých snímků se stala nová zábava.

 

Encyklopedie GIFů

Dnes dokonce Twitter umožňuje při nahrávání příspěvku vyhledávat GIFy v obrázkové databázi. Vybavenou encyklopedii GIFů naleznete například na giphy.com, tato stránka obsahuje všechny obrázky, které kdy byly na internetu použity.

Wilhite se i přes svůj úspěch nestal žádnou známou celebritou, během svého života se veřejnosti spíše stranil a žil „offline“ život. Rozhovorům se vyhýbal a jak řekl, nejraději trávil čas se svou rodinou a hlavně tábořením. V roce 2011 odešel po mozkové příhodě do důchodu, zemřel 14. března 2022 na komplikace covidu-19.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: gifer.com; Shutterstock