CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší knihy o technologiích: metaverze, budoucnost mobility i o roli Silicon Valley

19.09.2022

Pokud se zajímáte o technologie, můžete si vybrat ze široké nabídky nových titulů. Trh nabízí kvalitní nové knihy o metaverze, budoucnosti mobility i roli Silicon Valley při řešení digitální propasti. Zde je výběr technologických titulů, které jsou v roce 2022 ideální pro vaše čtení.

 

Magazín

 

Které technologické knihy stojí za přečtení?

 

Build: An Unorthodox Guide to Making Things Worth Making

Autor: Tony Fadell

Tony Fadell byl členem týmu společnosti General Magic, který v 90. letech vymyslel a sestrojil předchůdce chytrého telefonu. Kniha Build je schránkou pro mnoho lekcí, které se Fadell naučil o vedení, designu, startupech, rozhodování, mentoringu, neúspěchu a úspěchu během více než 30 let zkušeností v Silicon Valley.

 

Spies, Lies, and Algorithms: The History and Future of American Inteligence

Autor: Amy B. Zegart

Amy Zegartová, která pokrývá historii od George Washingtona a revoluční války až po vesmírné satelity, zkoumá, jak vývoj americké špionáže nyní čelí digitální revoluci schopné změnit vše, co si myslíme, že o špionáži víme. Podle Zegartové jsou to právě soukromníci, ti, kteří mohou sledovat jaderné hrozby pouze pomocí Google Earth.

 

Road to Nowhere: Silicon Valley and the Future of Mobility

Autor: Paris Marx

Spisovatelka Paris Marxová se kriticky dívá na utopické návrhy Silicon Valley týkající se budoucnosti dopravy. Na základě zkoumání historie hromadné mobility v USA a různých zakázek a dotací, které federální vláda poskytla dopravnímu průmyslu. Marxová vykresluje obraz zdivočelého odvětví, které nabízí vznešená (ne-li nepravděpodobná) řešení, jež pohodlně ignorují otázku dostupnosti.

 

 

Building a Second Brain: A Proven Method to Organize Your Digital Life and Unlock Your Creative Potential

Autor: Tiago Forte

Výzkumy ukázaly, že mnozí z nás si laxně pamatují informace, které mohou později potřebovat, protože v hloubi duše vědí, že Google je vždy po ruce. Autor Tiago Forte, odborník na produktivitu, tvrdí, že potřebujeme nový způsob uvažování o informacích a technologiích, abychom mohli efektivně spravovat a zefektivnit naše informace.

V knize Druhý mozek Forte představuje čtyřkrokový proces nazvaný CODE - zkratka pro Capture (zachytit), Organize (uspořádat), Distill (destilovat) a Express (vyjádřit), který využívá stávající technologie, aby vám pomohl uložit vaše nejdůležitější myšlenky a vzpomínky do telefonu, kde je můžete v okamžiku vyvolat.

 

Thriving on Overload: The 5 Powers for Success in a World of Exponential Information

Autor: Ross Dawson

Australský podnikatel, futurista a autor Ross Dawson nabízí čtenářům praktické kroky, jak můžeme v dnešní době přetížení informacemi a 24hodinového zpravodajského cyklu i nadále prosperovat. Podle Dawsona je klíčem nejen k úspěchu, ale i ke zlepšení osobní pohody vědět, jak přežít a orientovat se v tomto přístupu k neomezeným informacím.

 

After Steve: How Apple Became a Trillion-Dollar Company and Lost Its Soul

Autor: Tripp Mickle

Autor Tripp Mickle, zkušený reportér společnosti Apple, který o ní napsal řadu reportáží, se podrobně věnoval drastickým změnám, k nimž v oblíbené americké technologické společnosti došlo po smrti jejího spoluzakladatele a duchovního vůdce Steva Jobse v roce 2011.

Kniha Po Stevovi vypráví dosud nevyprávěný příběh vzestupu provozního ředitele společnosti Tima Cooka a slábnoucího vlivu šéfa designu Jonyho Ivea, kterého Jobs považoval za svého duchovního příbuzného.

 

 

Dignity in a Digital Age: Making Tech Work for All of Us

Autor: Ro Khanna

Khanna si dal za cíl pomoci více lidem mimo svůj obvod, aby mohli využívat bohatství technologického sektoru. Důstojnost navrhuje praktické způsoby, jak léčit přetrvávající příznaky digitální propasti, jako je špatné širokopásmové připojení na venkově, automatizace pracovních míst a nerovnost v přístupu k technologiím.

 

Everything I Need I Get From You: How Fangirls Created the Internet As We Know It

Autor: Kaitlyn Tiffany

Ve své první knize novinářka Kaitlyn Tiffany, která se sama identifikovala jako fangirl skupiny One Direction, zkoumá, jak fandové na Twitteru, Tumblru a dalších internetových platformách utvářeli to, co víme o sociálních interakcích na internetu.

 

Binge Times: Inside Hollywood’s Furious Billion-Dollar Battle to Take Down Netflix

Autor: Hayes a Dawn Chmielewski

Televizní průmysl prošel masivním přechodem od vysílání a kabelové televize ke streamovanému videu. Staré mediální společnosti (včetně Disney) musely hrát obtížnou hru v dohánění takových průkopníků streamování, jako je Netflix a Amazon Prime.

Hayes a Chmielewski popisují, jak byly tyto společnosti nuceny opakovaně přepracovávat své streamovací produkty, stejně jako své organizační struktury a strategické plány, aby získaly svůj podíl na streamovací budoucnosti.

 

The Power Law: Venture Capital and the Making of the New Future

Autor: Sebastian Mallaby

Autor Sebastian Mallaby udělal kariéru na základě kronikářských záznamů o různých aspektech fungování financí a v knize The Power Law se zaměřuje na podle něj nedostatečně opěvovanou roli, kterou v inovační ekonomice sehráli investoři rizikového kapitálu.

Mallabyho kniha je nejpřesvědčivější i pro ty nejzarytější stoupence financování rizikovým kapitálem, když popisuje historii dnes již samozřejmých finančních inovací při získávání finančních prostředků pro začínající podniky: zaměstnanecké opce na akcie, kola financování, růstový kapitál, kontrola zakladatelů a další.

 

The Metaverse And How It Will Revolutionize Everything

Autor: Matthew Ball

Teoretik a investor rizikového kapitálu Matthew Ball byl o metaverze přesvědčen dávno předtím, než se tento pojem v roce 2021 náhle stal tématem nekonečných článků v technologickém tisku, a předtím, než si tento termín osvojil Facebook, a dokonce zašel tak daleko, že podle něj přejmenoval svou společnost. Ball v řadě vlivných esejí za několik let zpátky definoval, co by metaverze mohla být, od technických důsledků až po ty lidské.

 

 

Připravil: Radek Svoboda