CoolClub pro IT odborníky

Tesla začala do automobilů instalovat kamery

09.06.2021

Společnost Tesla vyrábějící automobily vybavené špičkovou technikou přišla s novou aktualizací softwaru. Začíná používat kamerový systém a pokročilý software ve vozech Model 3 a Model Y pro zajištění sledování pozornosti řidičů. Softwarová inovace má zajistit ještě větší bezpečnost při využívání funkce autopilota.

 

 

Funkce autopilota, která je v automobilech nainstalovaná vyžaduje, aby dávali řidiči neustále pozor. Byla ale kritizována s tím, že se dá snadno oklamat. Aby společnost předešla podobným nešvarům měřila pozornost řidiče pomocí snímačů na volantu. Ty měly zajistit, že má řidič ruce neustále na volantu. Na společnost apelovali bezpečnostní experti s tím, aby bylo do vozů přidáno lepší zařízení pro monitoring řidičů. Další výrobci v oblasti automotive používají interní kamerové senzory, které sledují, kam se řidič dívá. Pokud se řidič začne věnovat místo řízení například svému telefonu, vozidlo může zpomalit nebo vypnout funkci autopilota.

Nová aktualizace, kterou Tesla zavede do svých modelů, zajistí ještě lepší monitorování pozornosti řidičů pomocí interní kamery nad zpětným zrcátkem. Detekuje a upozorňuje na nepozornost řidiče, když je aktivovaná funkce samořízení. Kvůli případným nedorozuměním společnost uvádí, že data z kamery zůstanou pouze uvnitř vozu a nejsou předávána nikam dál. Sdílena jsou pouze v případě, že je to povoleno v nastavení vozu.

 

 

Inovativní řešení, které nyní výrobce automobilů implementuje do svých modelů, má zajistit co největší bezpečnost při usnadňování řízení pomocí autopilota. V minulosti se totiž spekulovalo, že v haváriích aut z dílny Tesly hrál roli i autopilot a nezodpovědné řízení. Někteří řidiči byli dokonce schopni aktivovat autopilota, opustit místo řidiče a natočit se při tom na video. Videa následně postovali na sociální sítě a brali své nezodpovědné chování jako žert. Všem chybám, které mohou být osudné, se nyní společnost bude pomocí inovací softwaru předcházet a zabránit.

 

Připravila: Erna Březinová

Foto: tesla.com/cs_cz/tesla-gallery