CoolClub pro IT odborníky

Profesionálněji než Ježíšek: 5 aplikací, které vám usnadní Vánoce

19.11.2020

Buďme upřímní - Vánoce jsou sice až za měsíc, ale většina z nás je nosí v hlavě už pár dní. Co komu vymyslet, koupit (a jak to nezapomenout!)? Jak v této době vyřídit pohlednice a PFka, jak co nejsnadněji zjistit, co si kdo přeje, a jak to letos konečně vyřešit s Ježíškovským zazvoněním pod stromečkem, abyste byli z obliga? S řešením všech těchto otázek vám můžeme pomoci.

 

Magazín

 

I letos můžeme sáhnout po pomocnících v mobilu. S vánočním organizováním to můžete zkusit třeba s následujícími appkami.

 

  1. Presentlist – organizér vánočních dárků

Seznam dárků – a profesionálněji než Ježíšek! Pokud se také ztrácíte v seznamu nápadů a tipů, co komu chcete dát, za kolik a k tomu pojistit i agendu „vyřízeno či ne“, pak je aplikace Presentlist to pravé pro vás. Do appky si zapíšete všechny, které chcete obdarovat a postupně u každého upravujete, v jaké fázi s ním aktuálně jste. Vymyšleno, objednáno, vyřízeno? Aplikace navíc sesbírá vaše průběžné nápady a pomůže vám i uhlídat rozpočty na jednotlivé dárky. Jako bonus nabídne vlastní tip, co komu dát. A nebojte, umí držet tajemství. Díky 4místnému bezpečnostnímu kódu váš vánoční seznam uchrání před všemi „náhodnými“ zvědavci.

 

  1. Ježíšek – vánoční zvoneček

Tenhle vítěz loňských nejstahovanějších vánočních aplikací bude jistě bodovat i letos. Spousta z nás totiž ráda využije Ježíškova zazvonění u vánočního stromečku, aniž by byla podezřelá. Aplikace české vývojáře nabízí naplánování kouzelného zazvonění v rozmezí 1-60 minut, podporuje přitom světlý i tmavý režim „vypnutého“ telefonu (neprozradí se). Vybrat si můžete hned z pěti různých zvonění a nastavit můžete samozřejmě jak hlasitost, tak i délku zvonění.

 

 

  1. Pohlednice online

Asi málokomu z nás se bude chtít do trafiky pro vánoční pohlednici a s nadepsaným přáním pak ještě stát frontu na poště. Proto je tu možnost využít online pohlednici, aplikaci České pošty. Do aplikace si buď nahrajete vlastní fotku nebo použijete uložený obrázek. Ozdobíte rámečkem, případně předtištěným přáním, dopíšete vlastní text, adresu a přes předplacený kredit uhradíte poštovné (cena jedné pohlednice je 29 Kč). Zbytek už nechte na poště. Ta vaši pohlednici hned následující pracovní den zpracuje, vytiskne a vhodí do schránky adresáta. Radost bude určitě veliká!

 

  1. Tomikup - sdílený seznam vánočních přání

Uchylujete se k neoriginálnímu rozdávání bankovek v obálkách? Nebo se rok, co rok poctivě trápíte s pokládáním otázek všem blízkým, cože by si to letos přáli rozbalit? A máte i vy své vlastní tipy na dárky, které by vám udělaly opravdu radost a rádi byste je pro jistotu sdíleli s ostatními? Přesně tohle vám nabízí aplikace Tomikup, která funguje jako sdílený wishlist. V rámci vlastní skupiny uživatelů si vzájemně prozradíte svá přání (nejen) pod stromeček a nestane se tak, že dostanete tři toustovače naráz a dědovi koupíte pátý pár bačkor. Aplikace umožňuje i sdílet nápady na dárky pro ostatní, takže se můžete nejen inspirovat od ostatních, ale třeba i sami nápadem přispět, doufajíc, že letos to zase nebude „PSP“ (svaté trojkombo ponožky-slipy-pyžamo).

 

  1. Elfster – Secret Santa pro zábavu (nejen) v práci

Pokud s kolegy z práce chystáte tradiční vánoční akci s předáváním dárečků náhodně vylosovaným lidem, pomůže vám aplikace Elfster. Letos už nemusíte vypisovat lístečky se jmény a obcházet kolegy kvůli losování (ačkoliv i to má své kouzlo!), tuhle práci udělá chytrý generátor za vás. Navíc má funkci tajných „Q&A“, díky kterým se svého tajného příjemce můžete nenápadně zeptat na oblíbenou barvu, velikost trička či potravinovou alergii. Stačí do aplikace přidat všechny účastníky, zadat podmínky hry (obvykle to bývá minimální a maximální cena dárku) a zmáčknout tlačítko Odeslat. Aplikace automaticky přidělí Secret Santu každému z účastníků, a přitom se nikdo nedozví, kdo koho obdarovává.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Shutterstock; App Store