CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší české univerzitní start-upy 3: Čisticí loď v oceánech od VUT

07.03.2022

Plasty nás provází na každém kroku. Se zvyšující výrobou se zvyšuje i množství odpadu, a to i přes rostoucí snahu o recyklaci. A bohužel – obrovský objem rovněž končí v našich oceánech. Co s tím? Odpověď má Ústav procesního inženýrství brněnské univerzity VUT.

 

Magazín

 

V říjnu roku 2021 se konala velká událost – po roce odkladu se konečně mohla uskutečnit mezinárodní výstava Expo v exotické Dubaji. Tuto příležitost si nenechal ujít ani český tým z Fakulty strojního inženýrství VUT, který zde představit revoluční koncept čištění moří „Clean Ocean Project“. 

„V oceánech a mořích se nacházejí stovky milionů tun plastového odpadu a každým rokem jich odhadem přibývá pět až třináct milionů tun. Odstranění tohoto odpadu z moří a oceánu vyžaduje systémové řešení. My s jedním takovým řešením přicházíme,“ popisuje v tiskové zprávě VUT Petr Stehlík, ředitel Ústavu procesního inženýrství FSI. 

 

 

Čisticí loď plast zlikviduje a použije na svůj vlastní pohon

Řešení, které Petr Stehlík popisuje, je soustava lodí. Menší lodě vyloví a dovezou nasbíraný odpad na jednu velkou procesní loď, kde dojde k jeho zpracování. Jakmile lodě odpad odevzdají, vrací se zpět do akce. 

Nejdůležitější část se odehrává na procesní lodi, která může mít podobu plavidla pro kontejnerovou dopravu. V jednotlivých kontejnerech se pak nachází technologie na třídění odpadu, recyklaci a spalování pyrolýzního oleje. Výsledkem těchto procesů je materiál k recyklaci, čistá voda a olej, který lze použít jako zdroj pro pohon samotné lodi, odsolování mořské vody nebo jako surovina pro petrochemické závody. Díky tomu se veškerý plastový odpad nejen zlikviduje, ale také maximálně energeticky zužitkuje. 

Zajímá vás, jak jsou technologicky zajištěné všechny procesy na lodi? Podívejte se na krátké video od VUT.

 

 

Jaká je šance na úspěch?

Do karet celého projektu hraje hned několik dalších benefitů. Prvním z nich je to, že veškeré technologie jsou ověřené a osvědčené. To znamená, že není potřeba dalších výzkumných aktivit v této oblasti. Druhým benefitem je to, že se koncept dá jednoduše aplikovat jak v pobřežních oblastech, tak ve vzdálených místech oceánu. 

„Nevyčistíme všechny oceány a nezachráníme svět, ale naše řešení lze velmi rychle nasadit do praxe a může pomáhat v místech, kde plastový odpad v mořích nebo oceánech neúnosně zatěžuje lidi a přírodu,“ dodává Stehlík. 

 

 

Jediné, co v současné chvíli zbývá, je najít vhodného investora, který by podpořil tuto vynikající myšlenku. Pokud se tak stane, světové oceány a veškerý život v nich by se dočkal obrovské úlevy.

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: VUT Brno; Shutterstock