CoolClub pro IT odborníky

Jak se stát recruiterem roku 2023? 5 tipů, které zvýší váš profesní kredit

05.12.2022

Rok 2022 se pomalu blíží do konce, což je skvělá příležitost reflektovat pracovní výkon uplynulých měsíců a zároveň si nastavit cíle na nový rok. Co kdyby jedním z těchto cílů bylo „být nejlepším recruiterem“? Tohle jsou dovednosti, se kterými se vyhoupnete na další úroveň.

 

HRstack

 

Být recruiterem není jednoduché. Musíte být tak trošku obchodník, psycholog, social specialista i leader. Následující speciální set dovedností je to, co vám do firmy přivede skvělé talenty a podpoří váš osobní růst. Podívejte se na patero pravidel, které vám pomohou zazářit.

 

Buďte aktivní na sociálních sítích

Recruiter aktivní na sociálních sítích je úspěšný recruiter. Sociální sítě dnes bezesporu představují efektivní nástroj k objevování nových talentů, zvýšení angažovanosti u pasivních kandidátů nebo budování značky.

Co statisticky funguje nejlépe? Je to sdílení vizuálního contentu. To znamená fotografie a videa. Podle průzkumů si na sociálních sítí vedou nejlépe videa: nabídky práce s vloženým videem mají o 800 % větší míru zhlédnutí a reakcí.

Tipy na recruiterský video obsah:

  • Inzerce nových pozic
  • Sdílení novinek ve firmě
  • Prezentace firemních ocenění
  • Ukázka nových kanceláří
  • Ochutnávka firemní kultury a zaměstnaneckých benefitů

A tady je ukázka, jak to může vypadat v praxi:

 

 

Dávejte kandidátům zpětnou vazbu 

„My se vám ozveme, jakmile budeme mít výsledky.“ A to je často ta poslední věta, kterou uchazeči slyší. Kandidáti investují obrovské množství času do hledání práce a na domluvený pohovor si často musí vzít volno. A pokud práci nedostanou, tento koloběh pokračuje dál. Uchazeč potřebuje vědět, zda práci dostal nebo ne a jak si vedl. Takový feedback mu může pomoci získat novou práci. 

Nezapomeňte i na druhou stranu mince. Dobrá zkušenost kandidáta s náborem se vám vrátí zpět v podobě doporučení a budování pozitivního vztahu s uchazeči. Naopak negativní zkušenost s náborem sdílí s ostatními (rodinou, přáteli a známými) až 72 % kandidátů.

 

Budujte si databázi talentů 

Pokud je jedna věc, která výrazně usnadňuje nábor, pak je to databáze talentů. Ano, chvíli trvá, než se vytvoří. A chvíli trvá, než skutečně začne nést ovoce. Je to ovšem nástroj, do kterého se vyplatí investovat čas a peníze. Ve výsledku se náborový proces zrychlí a zefektivní a vaše náborová úspěšnost poskočí o stupínek výše – budete totiž přesně vědět, koho oslovit (koho naopak znovu nekontaktovat) a kde hledat talenty. 

Posuďte sami: Dostalo se k vám hvězdné CV, ale uchazeč se vám hodil spíše na jinou pozici? Díky databázi na něj budete pamatovat a oslovíte ho, jakmile budete mít šanci. 

Tip na náborové platformy: rozhodně doporučejeme využít LinkedIn, Facebook (zde vsaďte na skvěle fungující FB skupinky), popř. Datacruit.

 

 

Delegujte. A rozšiřujte své skills

Občas vám na hlavu spadnou méně důležité, přesto urgentní záležitosti, které je potřeba vyřešit ihned. Co s tím? Pokud máte po ruce asistentky nebo šikovné brigádníky, delegujte úkoly na ně. Schopnost delegovat je něco, co se každý recruiter musí naučit. Možná máte pocit „Já to ale zvládnu“ nebo „Nikdo to neudělá tak dobře jako já“. Tento pocit vás však jen brzdí od podstatnějších úkolů, které za vás tentokrát skutečně nikdo neudělá. 

Jaké úkoly lze delegovat?

  • Plánování schůzek
  • Tisk materiálů
  • Příprava místností na pohovory
  • Příprava textů na sociální sítě
  • Příprava inzerátů 

Schopnost delegovat se dá naučit, vyzkoušet k tomu můžete například některý z volně přístupných kurzů na internetu. Chcete-li své schopnosti a dovednosti posunout komplexněji, ponořte se do nabídky specifických kurzů např. na platformě Seduo. Najdete tu velice kvalitní kurzy jak na delegování, tak na leadership či umění efektivní prezentace.

 

Naučte se přijímat odmítnutí

Jestli je práce recruitera v něčem nelehká, pak je to takřka pravidelný střet s odmítnutím. Součástí recruiterovy práce je střet s frustrací z odmítnutí, a tedy i zásahem na jeho sebedůvěru v tom, zda svou práci dělá dobře. Po pár letech dojde motivace k práci i tomu nejlepšímu recruiterovi. Jak se s odmítnutím naučit pracovat? 

„Jak mohl odmítnout tak úžasnou nabídku?“ „Proč to zase nevyšlo?“ Odmítnutí ze strany kandidáta je součástí náboru. Ať nabídnete sebelepší benefity, někteří uchazeči stejně nebudou mít zájem. Předtím, než vás jejich rozhodnutí hodí do nepohody, je potřeba si uvědomit jednu věc: Uchazeč neodmítá vás, odmítá nabídku práce.

Jinými slovy, není to nic osobního a není to vaše vina. Kandidát jednoduše hledá něco jiného, a to je v pořádku. Odmítnutí ve skutečnosti může posílit některé z vašich schopností a vlastností: třeba radar na kandidáty nebo psychickou odolnost. O vypilované schopnosti vyjednávat nemluvě. 

 

Co si z toho vzít?

Recruiterem roku vás udělá snaha být lepší v tom, co děláte. Každý z těchto tipů se zaměřuje na jinou dovednostní oblast – některý na komunikativnost a leadership, jiný na kreativitu, další na analytické dovednosti nebo psychologii. Všechny dohromady ovšem tvoří super set, který vás kariérně posune o stupínek výše. A to je dobrý cíl pro rok 2023, co říkáte?

 

 

Připravila: Petra Pruden