CoolClub pro IT odborníky

Čína má svou odpověď na ChatGPT, Alibaba představila svého chatbota

27.04.2023

S chatboty se nyní skutečně roztrhl pytel, nikdo nechce zůstat pozadu. Naposledy svůj jazykový model představila další čínská nadnárodní společnost, Alibaba Group. Tento nový systém má představovat odpověď na ChatGPT, který disponuje nejen čínštinou, ale i angličtinou.

 

Novinky

 

Pravdou je, že na summitu Alibaba Cloud Summit 2023 společnost uvedla, že zavedou chatbota Tongyi Oinwen s umělou inteligencí do všech Alibaba produktů, od podnikové komunikace až po e-commerce, a to už v blízké budoucnosti, ačkoliv přesný časový harmonogram zatím není znám. Nejprve ho ale integrují do chytrých reproduktorů Tmall Genie a podnikové platformy pro zasílání zpráv DingTalk.

Jazykový model Tongyi Oinwen pracuje s obrovským množstvím dat tak, aby dokázal adekvátně reagovat na výzvy svých uživatelů a generovat tak přesvědčivé odpovědi. Ředitel Daniel Zhang, který je mimo jiné šéfem i cloudového oddělení, novou službu představil na konferenci v Pekingu.

Názorně tam také ukázal, jak služba dokáže přepisovat poznámky ze schůzek, vytvářet obchodní nabídky či vyprávět příběhy pro děti.

Zatím Alibaba poskytla službu Tongyi Oinwen, která v překladu označuje „hledání pravdy pomocí tisíce otázek“, podnikovým zákazníkům k testování. Zpřístupnit ji širší veřejnosti je v pořadí, ale až za nějakou dobu.

Kromě možného posílení soutěživosti mezi USA a Čínou v oblasti nových technologií, které tímto počinem dosáhli, není tak nepochopitelné, že Čína přichází se svou verzí služby. Tím hlavním důvodem je zejména vládní politika, která se zkrátka snaží o snížení možného vlivu západních společností v zemi.

I na čínském trhu se ale Tongyi Oinwen setká s neméně významnou konkurencí. Čínská nadnárodní technologická společnost Baidu, která se orientuje především na vývoj internetových služeb a AI, představila svého chatbota ve stylu ChatGPT s názvem ERNIE, už v březnu.

To ale není zdaleka vše, dalším čínským vyzyvatelem bude jedna z nejvýznamnější tamních společností SenseTime, která v pondělí 17.4. představila svou sadu nových služeb, včetně chatbota s názvem SenseChat.

 

 

Připravila: Petra Sauerová