CoolClub pro IT odborníky

eDoklady získávají zelenou. Kdy začnou lidé fungovat s elektronickým občanským průkazem a nechají plastové karty doma?

08.06.2023

Projekt eDoklady je oficiálně schválen vládou, a tak mu už nic nestojí v cestě. Kdy budou moci lidé začít fungovat s elektronickým občanským průkazem? A opravdu všichni budou moci nechat finálně plastové kartičky doma?

 

Novinky

 

Místopředseda vlády pro digitalizaci, Ivan Bartoš, uvádí, že pokud půjde vše podle plánu, eDoklady se stihnou ještě letos. To by znamenalo, že od příštího roku budou Češi moci nechat doma svůj plastový občanský průkaz, a namísto něj využít plně digitální verzi.

V minulých týdnech vláda schválila usnesení o projektu eDoklady a pověřila Digitální informační agenturu (DIA) vytvořením stejnojmenné aplikace, která bude od roku 2024 fungovat jako elektronická alternativa občanského průkazu.

Faktem je, že takto v plánu to měla DIA už od svého vzniku, tedy od začátku letošního roku. Kdyby nedošlo k pověření vládou, mohl by se projekt zpozdit. V jiném případě by se muselo čekat na nabytí účinnosti zákona o elektronických dokladech, který se očekává až v listopadu tohoto roku.

Zatímco teď už mu nestojí nic v cestě. A tak se pro DIA, v čele s Martinem Mesršmídem, dříve vrcholovým manažerem v Avastu, stává tato záležitost letošní prioritou číslo jedna.

Výhodu, kterou elektronická varianta občanského průkazu přinese, je větší kontrola nad osobními údaji, protože si člověk bude moci určit, jaké údaje o sobě při prokazování sdílí. V některých příkladech bude například stačit prokázání zletilosti.

Jak už bylo dříve uvedeno, měli by být v budoucnu české eDoklady propojeny také s celoevropským systémem eWallet (tzv. evropská digitální peněženka). Jediné, na co se čeká, je nabytí účinnosti příslušného nařízení EU a prováděcí předpisy k němu.

Evropská alternativa aplikace následně přinese řadu dalších funkcionalit, jako je možnost uživatele podepisovat se ověřeným elektronickým podpisem, uchovávat mezinárodně uznatelné certifikáty nebo přihlašovat se k několika digitálním službám napříč EU.

 

 

Připravila: Petra Sauerová