CoolClub pro IT odborníky

Jak se stát vývojářem blockchainu

05.09.2022

Vzhledem k průměrnému platu 154 tisíc dolarů ročně a stálému růstu pracovních míst je nyní ideální doba pro studium vývoje blockchainu. Při vytváření a zdokonalování blockchainových technologií si vývojáři blockchainu procvičují různé dovednosti, včetně počítačových sítí, kryptografie, algoritmů a datových struktur. Jak se takovým vývojářem stát?

 

Magazín

 

Vývojáři blockchainu jsou zodpovědní za návrh blockchainové technologie zaměřené na konkrétní obchodní model, a poté za vybudování, spuštění a údržbu blockchainové sítě. Aby toho dosáhli, musí vyvíjet protokoly, vytvářet architekturu blockchainových systémů a vyvíjet inteligentní smlouvy a další webové aplikace využívající technologii blockchain. Mezi další povinnosti patří např.:

- vyhodnocování aplikací pro nové nástroje a technologie podle jejich vývoje

- údržba aplikací na straně klienta/serveru používaných pro integraci a obchodní logiku

- udržování aktuálních informací o novém vývoji v blockchainové komunitě.

 

Kdo najímá vývojáře blockchainu?

V posledních letech vyjádřilo mnoho společností z žebříčku Fortune 500, včetně IBM, Accenture, Capgemini, JP Morgan Chase a Microsoft, potřebu zkušených vývojářů blockchainu.

Existují dva typy vývojářů: hlavní vývojáři blockchainu zkoumají, navrhují a vyvíjejí architekturu, bezpečnostní vzory a protokoly nebo technologie blockchainu. V podstatě dohlížejí na celou svou blockchainovou síť.

Vývojáři blockchainového softwaru vytvářejí decentralizované aplikace (DApps), webové aplikace a chytré kontrakty s využitím architektury jádra webového základu, kterou vytvořil jádrový vývojář/architekt. Dohlížejí také na vývoj backendu týkajícího se blockchainu a dohled nad stackem, na kterém běží jejich DApps.

 

 

DApps

DApps neboli decentralizované aplikace jsou aplikace s otevřeným zdrojovým kódem, které se používají k interakci s inteligentními smlouvami (např. tokeny), jež běží v síti serverů peer-to-peer. Tyto aplikace mohou být založeny na různých blockchainových platformách, jako jsou Ethereum, EOS, Hyperledger, Polkadot a další.

Protože dApps nespoléhají na centrální servery, výrazně se tím snižuje riziko selhání, takže jsou spolehlivější než tradiční aplikace. Tím, že dApps eliminují prostředníka mezi uživateli a poskytovateli služeb, umožňují větší svobodu, otevřenost a transparentnost, ale také snižují rizika spojená s nakládáním s uživatelskými daty.

Vzhledem k jejich povaze je vývoj dApp náročný proces, který vyžaduje velkou pozornost a péči. Jakmile je dApp (a podkladové inteligentní kontrakty) nasazena, je obtížné zavádět opravy a zásadní aktualizace. Z tohoto důvodu je důležité, aby byla aplikace dApp vyvinuta profesionálně.

Vývoj backendu DApps zahrnuje použití jazyka Solidity, oficiálního jazyka platformy Ethereum, pro komunikaci s blockchainem pro data a transakce. Pro vývoj frontendu se používá jazyk Python nebo JavaScript pro interakci s blockchainem Ethereum.

 

Jak se DApp liší od běžné aplikace?

Mezi decentralizovanými aplikacemi a tradičními aplikacemi je několik zásadních rozdílů:

 

Centralizované vs. decentralizované

Jak bylo uvedeno výše, tam, kde tradiční aplikace běží na jedné síti počítačů, jsou DApps provozovány na decentralizované síti peer-to-peer, nad níž nemá žádný subjekt úplnou kontrolu.

 

Různé úrovně důvěry uživatelů

Decentralizované aplikace poskytují uživateli kontrolu a vlastnictví jeho dat a aktiv, což znamená, že jsou pravděpodobně důvěryhodnější než tradiční aplikace, kde jsou uživatelská data uložena centrálně.

 

Rozdíly v rychlosti

DApps jsou relativně pomalejší než tradiční aplikace. V současné době mohou podle vývojářů blockchainu tyto aplikace zpracovat pouze přibližně 15 transakcí za sekundu. S boomem, který toto odvětví v současné době zažívá, se to však pravděpodobně velmi rychle změní.

 

Rozdíly v zabezpečení

DApps jsou rozhodně bezpečnější než běžné aplikace. Pro začátek, protože jsou decentralizované, záznamy v nich uložené nelze změnit.

 

Rozdílné náklady na vývoj

Při vývoji běžné aplikace musíte počítat s poplatky za cloudové servery, náklady na údržbu a řadou dalších cenových prvků. Jinak je tomu u DApps, kde majitelé produktů vědí, že náklady zahrnují vývoj, nasazení a aktualizaci v jednom.

 

 

Jak mohu začít?

Jak již bylo řečeno, vývojáři blockchainu používají různé dovednosti potřebné k bezpečné a efektivní údržbě své blockchainové sítě. Mezi tyto dovednosti patří např:

 

Architektura blockchainu

Hned na začátku by vývojáři blockchainu měli být dobře obeznámeni s kryptografickými hashovacími funkcemi, konsensem a technologií distribuované účetní knihy. Chcete-li se s těmito technologiemi seznámit, skvělým zdrojem informací pro začátek je whitepaper blockchain bitcoinu.

 

Datové struktury

Vývojáři blockchainu důsledně experimentují s různými datovými strukturami, aby zjistili, která z nich nejlépe funguje s jejich konkrétními síťovými funkcemi.

 

Kryptografie

Při vývoji blockchainových sítí se používá mnoho kryptografických postupů, například hashovací funkce a asynchronní kryptografie (pro digitální podpisy).

 

Inteligentní smlouvy

Od vydání platformy Ethereum se chytré smlouvy staly běžnou praxí. Většina dnešních blockchainů zahrnuje do svých systémů funkce inteligentních smluv, které slouží k aplikaci obchodní logiky na blockchainovou síť. Chcete-li se naučit a zvládnout vývoj inteligentních smluv, měli byste se naučit síťově orientované jazyky, jako jsou Solidity, Viper a Chaincode.

 

Vývoj webových aplikací

Vývoj webu je pravděpodobně nejdůležitější dovedností, kterou můžete při vývoji blockchainu uplatnit. Když začínáte svou kariéru vývojáře blockchainu, většina vašich povinností bude zahrnovat základní návrh decentralizovaných aplikací.

Abyste toho dosáhli, musíte být zběhlí ve front-end a back-end webovém vývoji. To mimo jiné zahrnuje vytváření interaktivních grafických uživatelských rozhraní pro DApps, zpracování API a zpracování požadavků.

Mezi stránky, kde se můžete naučit jazyk solidity, patří cryptozombies.io, kde se můžete učit vytvářením zábavných kryptokolektivních her, Udemy.com, edureka.co a ethereum.org.

 

 

Připravil: Radek Svoboda