CoolClub pro IT odborníky

Polda Pankrác opět zasahuje, díky finanční pomoci svých fanoušků

22.09.2022

Polda je velmi populární herní série detektivních point and click adventur v Česku i na Slovensku. První díl vyšel v roce 1998. Od té doby následovalo vydání dalších 6 dílů a mnohé se změnilo, ale hra jako taková zůstává věrná své prvotině, a to zejména díky použití stejného herního prostředí od grafika Karla Kopice.

 

Magazín

 

Crowfundingová kampaň

Sedmý díl byl v plánu již od roku 2015, kdy existoval pouze scénář, ale horší to bylo s financemi autorů. Ti se v roce 2020 uchýlili ke spuštění crowfundingové kampaně na serveru pro komunitní financování HitHit. Cílem bylo vybrat 400 000 Kč, což se podařilo během 24 hodin splnit.

Celkem přispělo 1208 lidí. Do konce kampaně vybrali celkem 1 437 011 Kč, což značně převyšuje požadovanou částku. Za finanční příspěvek jste si mohli vybrat odměnu jako na příklad sadu hracích karet s motivem Polda, elektronickou verzi hry, tričko nebo pizza párty s autory hry.

Nejdražší odměnou, kterou jste si mohli vybrat bylo pojmenování a návrh vlastní postavy, a to za 49 999 Kč.

 

 

Překážky na cestě

Společnost Zima Software vydala sedmý díl na Microsoft Windows 15. dubna 2022. Nedostatek financí nebyl jediný problém, s kterým se museli autoři potýkat. Vydání hry komplikovalo pirátství.

Hra unikla na internet těsně před samotným vydáním, kdy ji začal nelegálně šířit uživatel, přezdívající si Čiko. Počet nelegálních stažení se odhaduje na 60 tisíc. Nicméně i přes tyto komplikace byl sedmý díl Poldy úspěšnější než díl předešlý. Podle řetězce herních prodejen JRC se Polda stal druhou nejprodávanější hrou dubna letošního roku.

 

Hodnocení hry

I hodnocení hry bylo pozitivní. Server Zing.cz hru ohodnotil 80 %, Hrej.cz, Doupě.cz, Games.cz se shodli na hodnocení 70 %, Indian-tv 60 % a BonusWeb 45 %. Kritizována je hlavně nelogičnost postupu ve hře a jednoduchá grafika.

Mezi silné stránky této hry jednoznačně patří humor, jednoduché ovládání a český dabing, na kterém se podílely stálice této herní série jako Luděk Sobota a Valerie Zawadská, ale i Petr Rychlý, Bohdan Tůma a spousta dalších.

 

 

Děj

Polda 7 je prozatím posledním zástupcem stejnojmenné herní série.  V této české adventuře se nacházíte v kůži policisty Pankráce, který nepatří mezi ty nejbystřejší zástupce své profese. Vůbec poprvé je možnost hrát také za ženu detektivku Monicu Black, která Pankrácovi pomáhá a případ řeší společně.  

Vše začíná tím, že na Wembley stadionu přistává mimozemská loď, která následně zmizí. Spolu s ní však lidem v okolí zmizí i oblečení a aby toho nebylo málo v médiích začíná kolovat zpráva o tom, že se chystá zotročení planety tajemným lordem Vedrem. Kdo jiný by tuto situaci mohl vyřešit než náš hrdinný detektiv Pankrác?

 

40 herních obrazovek

Hra má svůj charakteristicky drsný humor a paroduje celebrity jako jsou Sylvester Stallone, Donald Trump, Elon Musk nebo Andrej Babiš. Také se vrací postavy z minulých dílů jako Jarda Klátil, Trudi Plecitá, Ufon a profesor Santusov. Objevují se také Youtubeři jako Flygun a Hoggy frontman skupiny Slza.

Obtížnost hry by měla být výraznější, než tomu bylo v předešlém díle, který byl hráči označován za příliš jednoduchý. Ve hře spolu s Pankrácem projdeme přes 40 herních obrazovek. Součástí jsou také oblíbené akční minihry jako např. házení mincí, box a mnoho dalších.

Pokud jste fanoušky této herní série, nebo jen chcete podpořit české tvůrce a máte přibližně 13 hodin času navíc, tak určitě neváhejte a hru si zahrajte! Stojí to za to.

 

 

Připravila: Karolína Farná
Foto: Steampowered.com