CoolClub pro IT odborníky

AI umožňuje číst myšlenky: revoluční objev texaských vědců

07.06.2023

Zní to spíše jako sci-fi povídka, ale opak je pravdou. Jde skutečně o vědecký objev z texaské univerzity v Austinu, kde objevili způsob, jakým dokážou číst myšlenky pacienta. Prsty v tom má, jak jinak než umělá inteligence, respektive velký jazykový model, který pracuje se snímky z funkční magnetické rezonance.

 

Magazín

 

Výzkumníkům se podařilo zkombinovat dva známé nástroje a dosáhnout průlomových výsledků. Ačkoliv si v principu nevedli nijak zvlášť výjimečně. Použili technologii podobnou ChatGPT, kterou natrénovali na snímcích z magnetické rezonance pacientů. Ti po dobu snímkování poslouchali podcast nebo se dívali na němý film, jejichž narativ příběhů dokázala AI následně přesně dekódovat a převést do textu.

 

Šokovaný neurolog

I sám neurolog Alexandr Huth, který práci na Texaské univerzitě vedl, sdílel svůj šok v souvislosti s tím, že to skutečně funguje. Dosavadní metody pro podobné čtení myšlenek se totiž prováděly pouze invazivně, pomocí implantátů, a nedosahovaly tak dobrých výsledků.

Jedním příkladem z praxe je, že účastníkovi výzkumu bylo řečeno, aby si pouze v hlavě představil situaci nebo příběh dle vlastní libosti. Bez využití jakéhokoliv vizuálního či zvukového podnětu. Následně jej vyřkli nahlas a badatelé porovnávali verzi respondenta a umělé inteligence.

 

 

Stalo se tedy to, že si pacient představoval, že dostal zprávu od své exmanželky o tom, že si svůj odchod rozmyslela a vrací se k němu zpět. AI model následně sepsal následující větu: "Z nějakého důvodu jsem si myslel, že za mnou přijde a řekne, že jí chybím."

 

Zmatená AI

Z dalších příkladů účastníků vyplývá, že model ještě není tak daleko, aby ze snímků dokázal číst konkrétní slova či věty, ale i tak se jedná o mamutí krok kupředu. Ještě donedávna totiž podobné pokusy vždy ztroskotaly i jen na tom, co dokázala zobrazit magnetická rezonance. A tak se jedná o průlom, ze kterého jde údiv, nadšení, překvapení, ale i značné obavy. 

Umělá inteligence je ale stále v tomto ohledu dost omezená. Natrénovaný model, jež vědci vytvořili je stále zcela personalizovaný. A tak když model použili na mozku jiného účastníka než na tom, na kterém byl natrénovaný, nevěděla si AI rady.

Z toho vyplývá, že způsob konstrukce myšlenek je u každého lidského mozku zcela odlišná. Zároveň člověk AI dokáže velmi jednoduše obalamutit. Zatímco mu totiž hraje do uší podcast, může si pacient představovat zcela jiný příběh, a to AI nerozluští.

Nástroj je tedy zatím v plenkách, ale mohl by být skvělým pomocníkem například lidem, kteří kvůli neurologickým potížím nemohou mluvit.

 

 

Připravila: Petra Sauerová