CoolClub pro IT odborníky

EU stanovila nová online pravidla pro Google a Meta s cílem omezit nelegální obsah

10.05.2022

Velké online platformy a vyhledávače budou muset v případě krize přijmout zvláštní opatření. Tento krok byl vyvolán dezinformacemi, které se šíří s ruskou invazí na Ukrajinu.

 

Novinky

 

Společnosti Google, Meta a další velké internetové platformy budou muset více bojovat proti nelegálnímu obsahu, jinak jim hrozí vysoké pokuty podle nových pravidel pro internet, na kterých se dohodly země Evropské unie a zákonodárci EU.

Zákon o digitálních službách je druhým bodem strategie šéfky antimonopolního úřadu EU Margrethe Vestagerové, jejímž cílem je omezit působení společností Google, Meta a dalších amerických technologických gigantů ze skupiny Alphabet.

Nová pravidla zakazují cílenou reklamu zaměřenou na děti nebo reklamu založenou na citlivých údajích, jako je náboženství, pohlaví, rasa a politické názory. Zakázány budou také tzv. temné vzory, což jsou taktiky, které zavádějí lidi, aby poskytovali osobní údaje společnostem na internetu.

Za porušení pravidel hrozí společnostem pokuta až do výše 6 % jejich celosvětového obratu, přičemž při opakovaném porušení by jim mohlo být zakázáno podnikání v EU.

Ochrání nás tento krok před dezinformacemi nebo bude spouští administrativních komplikací? Těžko říct. To, jaký problém dezinformace můžou vyvolat, si ale všichni umíme představit.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová