CoolClub pro IT odborníky

Revoluční využití blockchainu v HR. Jak na to?

11.07.2022

V dnešní digitální době k sobě technologie a HR nepochybně patří. Kromě umělé inteligence, virtuální a rozšířené reality se na scéně začíná objevovat i technologie blockchainu. Ta má potenciál zefektivnit a zabezpečit určité interní firemní procesy –  nábor, správu smluv, posílání výplat/mezd a řadu dalších. Pojďte si přečíst o úzkém propojení blockchainu a sféry HR.

 

HRstack

 

O blockchainu jste nejspíš už slyšeli, a to zejména ve spojení s kryptoměnou Bitcoin. Pravdou však je, že tato technologie má mnohem širší využití než jen ve finančním sektoru. Už nyní si můžeme být jisti, že blockchain bude mít zásadní vliv na způsob, jak shromažďujeme, organizujeme a aktualizujeme data. Dopad to nepochybně bude mít na i na oblast HR, kde se už nyní ví o několika způsobech revolučního využití blockchainu – řeč bude například o náboru zaměstnanců, posílání výplat, správě smluv nebo ochraně dat zaměstnanců.

 

 


Blockchain je v informatice speciální druh distribuované decentralizované databáze uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak i ze strany samotných uzlů peer-to-peer sítě.


 

Posílání výplat a automatizace daňových procesů

Jedna z největších výhod blockchainu, která plyne pro HR, je bezpečnost posílání výplaty/mezd. Informace o platbě totiž vidí pouze odesílatel či příjemce a citlivé informace související s transakcí jsou navíc důkladně zabezpečeny. Blockchain rovněž otevírá možnost placení kryptoměnou, což pomáhá vyhnout se komplikacím se směnnými kurzy měn a bankovními převody ze zahraničí. Tuto výhodu proto ocení zejména zaměstnanci zahraničních společností, kteří chtějí mít peníze rychle na svém účtu a vyhnout se zbytečným komplikacím při transakci.

Další výhodou je, že blockchain může automatizovat daňové procesy tak, aby byly v souladu s předpisy a zároveň aby záznamy o transakcích byly jasné a přehledné. To může výrazně pomoci právě při probíhajících auditech, neboť daňové záznamy je možné sdílet téměř okamžitě. Blockchain by tak z tohoto hlediska mohl eliminovat náklady na náročné shromažďování a ověřování dokumentů.

 

Ověření pravdivosti CV

Přijímání nových zaměstnanců představuje pro HR oddělení řadu výzev, a to nejen z hlediska administrativy, ale také prověřování kandidátů. Nedávný průzkum ukázal, že 58 % zaměstnavatelů uvedlo v životopisech mylné informace. Problémem je, že ověřování referencí, certifikátů a dalších dat je velmi časově a finančně náročné. 

Blockchain ovšem nabízí alternativu, jak tento proces a nábor urychlit a zároveň předejít riziku vkládání falšených informací. Technologie blockchainu poskytuje nezměnitelné digitální záznamy, které personalistům umožňují zkontrolovat platnost a pravdivost informací a na základě nich lépe zvolit vhodného uchazeče. CV uchazečů budou zároveň aktualizovány předchozími zaměstnavateli, což opět přispěje k věrohodnosti obsažených dat a nemožnosti jejich zkreslení.

 

 

Rychlá a jednoduchá správa smluv

Další oblastí využití je eliminace administrace – a to konkrétně pracovních smluv. Smlouvy založené na této technologii samovolně spouští nejrůznější akce v rámci blockchain databáze a pouze v případě, že jsou dodrženy a splněny určité podmínky. Díky tomu se HR oddělení může zbavit celé škály administrativních úkolů zahrnujících ověřování totožnosti, hesel a tak dále. Rychlost a transparentnost tak patří mezi hlavní benefity, která by tato technologie mohla přinést HR oddělení.

 

Ochrana údajů o zaměstnancích

O úniku či odcizení osobních dat můžeme v médiích a tisku slyšet poměrně často. Hackeři prolomí šifrování systému a jednoduše se dostanou k osobním informacím, které měly zůstat na vždy skryty. V HR oblasti to není jinak – firmy shromažďují obrovské množství informací o svých zaměstnancích a jejich únik by byl skutečnou katastrofou. Ochrana těchto informací je tak nezbytná pro udržení důvěry a dobré image firmy.

Řešením tohoto problému by mohla být technologie blockchain. Umístěním těchto dat do blockchainu budou informace decentralizované. To znamená, že všechna data nebudou na jednom místě a co víc, při manipulaci s těmito informacemi je nutné ověřit jakoukoliv změnu. Data zaměstnanců by tak měla být v rukou této technologie naprosto v bezpečí. 

 

Překážkou je GDPR

Jak vidíme, technologie blockchainu má stále nevyužitý a neprobádaný potenciál, který v budoucnu budeme moci uplatnit i v oblasti HR. Právě tato sféra je velmi bohatá na data a je potřeba s nimi nakládat bezpečně a zároveň efektivně. A právě to by mohla tato technologie umožnit. Stále se však setkáváme s překážkami včetně GDPR a právní legislativy, které brání plnému využití blockchainu. Na plnou aplikaci blockchainu v HR sféře si tak budeme muset ještě chvíli počkat – budoucnost však vypadá nadějně.

 

 

Připravila: Petra Pruden