CoolClub pro IT odborníky

Facebook přichází s novými audio funkcemi, v jakém klubu je ale odkoukal?

23.04.2021

Král sociálních sítí opět dobíhá své konkurenty a oznamuje zavedení řady nových funkcí. Majoritní novinkou bude tzv. Live Audio Rooms, která poměrně okatě kopíruje nejnovější sociální síť Clubhouse. Tento update společnost považuje za zásadní krok a příležitost pro zisky z marketingu.

 

Novinky

 

Audio se čím dál více stává součástí našich poměrně zaneprázdněných životů a s příchodem pandemie, kde je mezilidská komunikace prakticky omezena na mobilní zařízení či laptopy, se audio stává přirozenou součástí našeho každodenního fungování.

V lednu letošního roku se v internetovém éteru objevila nová sociální síť s názvem Clubhouse, která zaujala svou nevšedností a kreativitou využít momentální situace. Vsadila na audio chat. Aplikace funguje na základě pozvání jiným uživatelem, ti si následně mohou vytvořit svou privátní "místnost" neboli "roomku", do které má volný přístup okruh uživatelských přátel. Roomka slouží jako diskuzní kroužek na různá témata, který si uživatel zvolí při logování do aplikace. Nevýhodou a omezením je to, že se tato aplikace dá používat pouze na Apple zařízení.

Tato sociální síť se poměrně rychle stala populární a je tedy jasné, že se konkurenti začali zamýšlet nad tím, jak tuto aplikaci sesadit z trůnu. Podle posledních průzkumů však Clubhouse nedokázal zcela využít svůj potenciál a z původně raketově stoupající novinky se stává vyhasínající aplikace, která mnoha uživatelům přinesla zklamání.

Mark Zuckerberk však nikdy neponechá nic náhodě a vrací Clubhouse úder v podobě identických Live Audio Rooms, Soundbites a také možností poslouchat podcasty přímo na Facebooku. Tento update je pro společnost zásadním krokem z hlediska marketingu, přes tyto funkce bude moci vydělávat peníze.

Zatím není jasné, zda budou tyto funkce dostupné pro všechny uživatele, anebo pouze pro influencery, tedy uživatele s velkým počtem sledujících.

Co myslíte, nahrazuje audio mezilidský kontakt? Nebo jej naopak usnadňuje?

 

 

Připravila: Natálie Brzobohatá