CoolClub pro IT odborníky

Elon Musk slaví úspěch, Tesla uvádí do prodeje gadget, který se pod vedením Tima Cooka na trh nedostal

13.01.2023

Tesla, výrobce elektrických aut, občas na svém e-shopu zveřejní i drobnější doplňky, kterými se snaží potěšit své fanoušky. Aktuálně je to vlastní bezdrátová nabíječka na mobilní zařízení. Jedná se o jednoduchý designový kousek, zčásti inspirovaný provedením futuristického vozu Cybertruck. Umí nabíjet až 3 zařízení najednou s tím, že nezáleží na tom, jakým způsobem se zařízení na podložku položí.

 

Novinky

 

S myšlenkou tohoto stylu nabíjení si před pár lety zahrával i Apple. Dokonce v roce 2017 představil svou vlastní bezdrátovou nabíjecí plochu s názvem AirPower. Společnost pod vedením Tima Cooka ji ale nikdy nedotáhla a uvedení na trh se nakonec nekonalo.

Inženýři Apple si totiž nedokázali poradit hned s několika vývojovými překážkami – řízení tepla, komunikace mezi zařízeními a také rušení. Hlavní problém ale údajně pramenil ze zahrnutí cívek pro dva odlišné způsoby nabíjení.

Společnost nakonec uznala, že v rámci chtěné konstrukce nemůže zařízení po stránce řízení tepla fungovat, a tak byl AirPower stažen z oficiálního webu.

Neúspěch jedné společnosti ale může, chtíc či nechtíc, znamenat úspěch jiné, a tak se o podobný systém začali pokoušet i jiní výrobci. Nyní s produktem na podobné bázi přichází i Tesla. Řešení sice nepodporuje přímé nabíjení Apple Watch, ale dokáže nabíjet až 3 zařízení současně, a tak plní cíl, o který se před lety Apple pokoušel.

Ve videu, zveřejněném Teslou na oficiálních webových stránkách, lze pozorovat provedení bezdrátové nabíjecí platformy. Je tvořena třiceti cívkami uspořádanými do řady v designu velmi podobnému tomu, na kterém pracoval právě Apple.

Zajímavým detailem, se kterým ale Tesla přichází je její odnímatelný magnetický stojan, který umožňuje nabíječku používat, jak v poloze naplocho, tak i pod úhlem pro lepší přehled. Rychlonabíjecí výkon je 15W.

Pro všechny fanoušky Tesla produktů je jistě skvělá zpráva, že nabíječka bude do prodeje uvedena už v únoru letošního roku, a to v ceně 300 dolarů, tedy téměř 7 000 Kč. Předobjednávky lze ale učinit už nyní na oficiálním e-shopu.

 

 

Připravila: Petra Sauerová