CoolClub pro IT odborníky

CES 2022: Další rok ve znamení pandemie podle technologických trendů

11.01.2022

Veletrh CES (Consumer Electronics Show) je považován za předzvěst trendů příštího roku. Na jednom místě tak můžeme sledovat, jak svět technologií reaguje na globální trendy. A řekněme si upřímně, jeden skutečně klíčový globální trend z posledních dvou let, který řídí dění ve všech myslitelných směrech, existuje. Jak zatočil s technologickými trendy pro rok 2022?

 

Novinky

 

V předchozích letech mohli novináři i veřejnost nahlédnout do nových připravovaných technologií od nejrůznějších společností. Letos však byla situace trochu jiná. Mnoho společností kvůli současným omezením postupně oznámilo, že se veletrhu osobně nezúčastní.

Jedná se o několik zvučných jmen technologických společností jako GM, Google, Microsoft, AMD, OnePlus, TikTok, Pinterest, MSI, Lenovo, Intel, T-Mobile, Meta, Twitter, Amazon, Proctor & Gamble, Mercedes, BMW, Panasonic či IBM. Na straně médií jsou to například CNET, TechCrunch, Engadget, The Verge a další.

Akce se naopak zúčastnilo mnoho velkých společností, například Sony, LG, Samsung a Qualcomm. Návštěvníci CES 2022 proto rozhodně nepřišli o mimořádný zážitek ve formě novinek a předpovědí v oblasti spotřební elektroniky.

Pojďme se společně podívat na jednotlivé trendy, které nejlépe definovaly veletrh – a možná tím i celý rok 2022?

 

 

Connected Fitness

Pravděpodobně nikoho z nás nepřekvapí, že posledních několik let bylo pro tuto kategorii zásadních. Společnost Lululemon koupila Mirror, Peloton zažil několik úspěšných let (navzdory četným neúspěchům) a finanční prostředky proudily směrem k dodavatelům domácího fitness.

K tomu nejvíce přispělo rozsáhlé uzavírání posiloven a hledání možností, jak si dopřát pohyb z pohodlí domova.

Do budoucnosti můžeme očekávat více startupů, které budou zkoušet nové formy použití, včetně prstenů (Oura se po této stránce velmi osvědčila). Kromě tradičnějšího sledování zdravotního stavu se zaměří také na mindfulness a monitorování spánku.

 

 

Roboti

Roboti hrají na veletrhu CES stále důležitější roli. To zahrnuje přesun za hranice osvědčených forem, jako jsou například robotické vysavače. Ze seznamu zmiňme techniku pro seniory, protézy, agrotechniku a – na samém vrcholu – dezinfekční roboty.

Vzhledem k tomu, že se ve velkém rozjíždějí také roboti pro doručování zásilek, očekávejte, že se do hry brzy zapojí řada novějších společností.

 

 

LiDAR

Společnost Velodyne se sice z osobní účasti na veletrhu odhlásila, ale mezi robotikou, samořiditelnými automobily a drony je poptávka po LiDaru obrovská. Jedná se o zkratku pro Light Detection and Ranging , což v překladu znamená světelnou detekci a měření rozsahu.

Tuto metodu lze například použít pro měření vzdálenosti a mapování terénu. Očekává se také proto, že 2022 bude velký rok i pro elektrokola.

 

 

Práce na dálku

Pandemie měla i na tuto kategorii zásadní dopad. Prodeje počítačů a tabletů po letech prudce vzrostly, protože se lidé snažili vytvořit domácí kanceláře. I po dvou letech je stále mnoho možností, jak oblast domácího office vybavení vylepšit. Začali jste na začátku pandemie vyrábět mikrofony, webové kamery či konferenční zařízení?

Pak nastala vhodná doba pro váš debut.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Ces.tech; Shutterstock