CoolClub pro IT odborníky

Češi u zrodu dalšího unikátního projektu: Na pozadí lékového portálu běží samoučící inteligentní systém

27.08.2019

Donedávna neexistoval na českém trhu portál, který by srovnával léky ve všech jejich ohledech, ať už z hlediska agregace léčiv z českých lékáren na jednom místě nebo z hlediska porovnání interakcí, kombinace vedlejších účinků či vhodných (a často levnějších) alternativ k danému léku. A tak se čeští vývojáři chopili šance a přivedli na svět ojedinělý portál, který veškerá tato srovnání provádí v reálném čase a zdarma. 

 

Magazín

 

Pokud potřebujete zjistit informace o svých lecích, dozvědět se interakce dvou a více léčiv, nebo zjistit, zda se nekombinují vedlejší účinky (a to buď vždy dvou léků navzájem nebo dohromady v celé skupině porovnávaných léčiv), můžete se dnes pohodlně obrátit na nový portál srovnejleky.cz. Portál vám ke všemu vypíše i možné alternativy (se stejnou účinnou látkou) k vašemu léku, o než si poté můžete zažádat v lékárně místo vašeho originálního léku. Nechybí kompletní databáze léčiv, příbalových letáků a speciálních sekcí vypisující vedlejší účinky, interakce a dávkování léku, ani zobrazování jeho aktuálních průměrných cen v lékárnách.

 

Samoučící systém

V rámci tohoto zcela ojedinělého portálu mimo jiné běží složitý automatizovaný systém, který v reálném čase pomocí unikátní inteligence na pozadí srovnává právě již zmiňované interakce a vedlejší účinky. Databáze léčiv pro srovnávání obsahuje 95% českých léků, kdy další, ne již tak často užívané léky, se postupně doplňují. Projekt tak pro laickou i odbornou veřejnost poskytuje zdarma a v reálném čase velmi cenné informace o veškerých lécích, které již návštěvnící tohoto webu užívají nebo se dokonce teprve chystají užívat.

 

 

Inteligentní srovnávání

K dispozici chytré vyhledávání, které najednou poskytne nejen informace o lécích, ale také přehled produktů v lékárnách, stejně jako zobrazí nabídku interakcí a vedlejších účinků k vyhledávanému pojmu (léku či více léků v hledané frázi). Můžete si tak například vyhledat i celou frázi sestavenou z velmi často užívaných léků jako je například "neurol a stilnox" nebo známou kombinaci léku na bolest pomocí fráze "interakce novalgin, ibalgin a ketonal" a vždy vám vyhledávací robot okamžitě nabídne výsledky srovnání těchto léků. A kombinace léků, které nenaleznete v nabídce při zadání fráze do vyhledávacího pole, můžete jednoduše v sekcích Porovnání interakcí nebo Srovnání vedlejších účinků zadat sami a interakce či kombinace vedlejších účinků pro své vlastní léky nechat zpracovat systémem a okamžitě vypsat. Takto můžete porovnat až 7 léků najednou.

Při porovnání léčiv navíc systém vypisuje také interakce s potravinami pro každý srovnávaný lék, pokud lék nějakou interakci má. Pochopitelně, jak již to tak bývá u projektů, které se zabývají léčivy a jsou volně dostupné pro širokou veřejnost, je nutné pro jistotu veškeré své poznatky a získané výsledky konzultovat s lékařem. 

 

 

Připravil: Radek Svoboda