CoolClub pro IT odborníky

PayPal opouští Libra Association na Facebooku

03.02.2020

PayPal se rozhodl odstoupit od sdružení Libra, 28-členné neziskové organizace, která byla založena, aby dohlížela na tvorbu kryptoměny Libra a případné rozšíření spotřebitelů kryptoměny. Z PayPalu se tak stal první člen skupiny, který opustil asociaci Libra.

 

Magazín

 

PayPal uvedl, že se vzdá jakékoli další účasti ve skupině a namísto toho se zaměří na vlastní hlavní činnosti. Společnost tedy neuvádí konkrétní důvod a uvádí pouze prohlášení, že se rozhodla vzdát se další účasti v asociaci Libra v této době a nadále se soustředit na rozvíjení jejích stávajících misí a obchodních priorit. Také se primárně snaží demokratizovat přístup k finančním službám pro nedostatečně obsluhované populace.

 

Praní špinavých peněz

Podle prohlášení společnosti PayPal i nadále podporuje ambice Libry. Ráda by pokračovala v dialogu o způsobech, jak v budoucnu spolupracovat. Facebook byl dlouhodobým a cenným strategickým partnerem PayPalu a společnost PayPal bude i nadále spolupracovat s Facebookem a podporovat jej v různých ohledech. Podle zprávy zveřejněné Financial Times se PayPal začal distancovat od projektu při rostoucí regulační kontrole. Společnost údajně naznačila svůj záměr vynechat schůzky se zástupci Facebooku s tím, že alespoň jednou z hlavních starostí společnosti PayPal byla nedostatečná pozornost, kterou vedení Facebooku věnovalo značnému odporu k Libře. Dalším klíčovým problémem je, jak bude platforma bojovat proti praní špinavých peněz.

 

 

Dante Disparte, vedoucí politiky a komunikace sdružení Libra se sídlem v Ženevě ve Švýcarsku, znovu potvrdil závazek neziskové organizace vybudovat generační platební síť. Vybudování moderní platební sítě s vysokým stupněm zabezpečení s nízkým třením, která může posílit miliardy finančně nedostatečně obsluhovaných lidí, je cesta, nikoli cíl. Tato cesta k vytvoření generační platební sítě, jako je projekt Libra, není snadná. Je nutné si uvědomit, že změna je těžká a že každá organizace, která zahájila tuto cestu, bude muset provést vlastní posouzení rizik a přínosů, které se zavázala učinit, a kterou také Libra slibuje. O účast na projektu Libry projevilo zájem již 1500 subjektů.

 

Má Libra problémy?

Komunikační tým Facebooku poslal další prohlášení společnosti, ve kterém šéf politik blockchainového projektu podle všeho kritizuje PayPal za to, že nemá sílu držet se něčeho tak obtížného a náročného jako je Libra. Cesta Libry bude dlouhá a náročná. Jedná se o druh změny, která překonfiguruje finanční systém tak, aby byl nakloněn vůči lidem, nikoli institucím, které jim slouží. A to bude obtížný úkol. Závazek k této misi je pro Facebook důležitější než cokoli jiného.

Ztráta PayPalu nemusí nutně signalizovat případné problémy pro Libru, ale společnost PayPal byla vedle stávajících členů sdružení Libra, jako jsou Mastercard a Visa, významným finančním hráčem. Je nutné dodat, že vedoucí blockchainu Facebooku David Marcus, který dohlíží na Libru a doprovodnou aplikaci pro digitální peněženku na Facebooku Calibra, byl před spuštěním Facebook Messengeru pro tuto sociální síť bývalým prezidentem společnosti PayPal.

 

 

Bude někdo další?

Ztráta PayPalu v projektu Libry v tomto kontextu není velkým znamením pro zdraví projektu. Wall Street Journal také informoval, že Mastercard i Visa, jakož i platforma digitálních plateb a procesor Stripe, také zvažovaly odstoupení od asociace kvůli podobným obavám z praní špinavých peněz. Není jasné, zda partner eBay, jehož členem je také PayPal, plánuje pokračovat v účasti. Součástí asociace však nadále zůstávají další významní hráči, jako je Uber, Lyft a Spotify.

Navíc je třeba říci, že Francie a Německo se minulý rok zavázaly blokovat činnost Libry v Evropě a místo toho podpořily rozvoj veřejné kryptoměny. Facebook oznámil plány na zavedení digitální měny v červnu 2020 ve spolupráci s dalšími členy sdružení Libra, ale projekt se rychle dostal do potíží se skeptickými regulátory po celém světě.

 

 

Připravil: Radek Svoboda