CoolClub pro IT odborníky

Jak snadno používat iPhone nebo Android jako webkameru?

13.01.2022

Vzhledem k pandemické situaci je možné, že bude ještě chvíli trvat, než se všichni vrátíme do svých kanceláří a na společenská setkání tak, jak jsme byli zvyklí. Spoustu času strávíme hovory s kolegy, rodinou a přáteli skrze aplikace Zoom, Microsoft Teams nebo třeba FaceTime. Pokud chcete ještě lepší kvalitu obrazu, můžete snadno použít fotoaparát telefonu a vytvořit si z něj webkameru.

 

Magazín

 

Pokud telefon, který používáte, není starší než několik let, kvalita obrazu by měla být lepší než standardní kamera notebooku, funkčnější a snadněji umístitelná, abyste si nenatáčeli dvojitou bradu nebo třeba pouze nos.

 

Appky pro Android

Existují desítky bezplatných i placených aplikací, které vám pomohou proměnit váš chytrý telefon na webovou kameru. Osvědčené aplikace webové kamery pro Android, které jsou zdarma, jsou například IP Webcam nebo DroidCam. Tyto aplikace fungují ale pouze s počítači se systémem Windows nebo Linux. S Macem funguje aplikace EpocCam Webcam.

 

 

Appky pro Apple

Aplikace webových kamer pro telefony iPhone jsou EpocCam Webcam, iCam a iVCam. Všechny se dají poměrně snadno nastavit, jakmile si na jejich webových stránkách najdeme stránky s návodem. EpocCam a iCam fungují pro počítače se systémem Windows nebo MacOS, zatímco iVCam funguje pro uživatele iPhonu, kteří mají počítače se systémem Windows, nikoli Mac.

Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků při používání telefonu jako webové kamery, používejte zadní fotoaparát místo přední selfie kamery. Hlavní fotoaparát telefonu bude vytvářet kvalitnější obraz než selfie kamera, a to i s většími možnostmi přiblížení a zaostření.

iPhone 13, Samsung Galaxy S21 a mnoho dalších prémiových smartphonů mají ostřejší rozlišení 1080p než některé nejnovější modely MacBooků, které mají vestavěnou webovou kameru jen 720p.

 

Tip! Nakolik jsou IP kamery bezpečné? Riziko hacknutí je vyšší, než se může zdát

 

 

Připravila: Erna Březinová