CoolClub pro IT odborníky

Blogerka Do Thu Trang o pozici happiness managera: Co dělá lidi v IT šťastnými? 

27.01.2020

Do Thu Trang je česká blogerka vietnamského původu a bývalá happiness managerka. Její kariéra doslova přetéká zajímavými příležitostmi. Není divu, že v roce 2015 získala ocenění Novinářská křepelka, a rok nominaci na cenu Magnesia Litera za nejlepší blog. Přečtěte si o její hvězdné pracovní dráze a zkušenostech v IT.

 

CoolDialog

 

Váš životopis je skutečně pestrý – jednou z mnoha perliček je práce „hapiness managera“ v IBM. Mohla byste nám říct, co taková profese obnáší a jakým způsobem jste na ni narazila? 

Vždy jsem chtěla pracovat v IT firmě, byť na to nemám vzdělaní. Našla se příležitost a já se během studia na VŠ dostala na stáž do IBM pod Pavla Wimmera, který se stal mým mentorem a se kterým jsme vymysleli tuto pozici mne na míru. 

Happiness management je ve skutečnosti velmi strategická část vedení lidi, jehož cílem je zapojovat lidi do chodu firmy a zvýšení jejich angažovanosti. Je to návrat k myšlence, že nejdůležitější zákazníky máme uvnitř ve firmě – vlastní zaměstnance. Happiness management spojuje HR, interní komunikaci, leadership, firemní hodnoty, zkrátka celý proces se zaměstnanci. Takže nejde jen o to, uspořádat nějakou firemní akci, ale nastavit už to, jakým způsobem se lidi nabírají, jak se s nimi pracuje v průběhu, jak se mohou vzdělávat, jak nastavit fungování týmu a tak dále. Zkratka ideální happiness manager je podle mě samotný CEO, v jehož zájmu nejsou jen obchodní výsledky, ale také leadership postavený na hodnotách. 

 

Vy jako ostřílená profesionálka máte mnoho zkušeností s komunikací s lidmi z různých oborů. Dokázala byste říct, co si myslíte, že dělá zaměstnance v IT nejvíce šťastné a co jim naopak schází?

IT je fantasticky obor. Je rozmanitý, zasahuje do všech sfér našeho života. Někdy mají ale vizionáři až moc velké vize a neumí je komunikovat dovnitř svým zaměstnancům.

Základem všeho, a to nejen u IT zaměstnanců, je jeho povědomí o tom, proč vůbec firma existuje a čím svým produktem nebo servisem přispívá. Potom je důležité umět to zaměstnancům předat už při pohovoru a stavět na tom veškeré HR benefity, interní komunikaci, vzdělaní i manažerské procesy.

 

Proč zaměstnanci nejčastěji opouští svou domovskou společnost?
Podle mnoha studií odchází lidé z práce především kvůli nespokojenosti se šéfem. Ale zároveň štěstí v práci je ovlivněné tím, jak to má člověk i v jiných sférách života. A ne vždy je možné plošně “zařídit”, aby byli zaměstnanci ve firmě šťastní. Někdo si chce odkroutit svoji práci a jít domu a nepotřebuje se v práci cítit šťastné. 

Každá firma může pojmout štěstí v práci po svém – nicméně je důležité nezapomínat ke každému procesu zvát aktivní zaměstnance, kteří mohou působit jako ambasadoři firmy. IT firmy mají inovace ve svém mindsetu, proto musí stále dokola měnit a vylepšovat své pracovní prostředí. Zkratka IT firmy musí být flexibilní – stejně tak, jak to vyžadují od svých zaměstnanců. 

 


Momentálně se už této speciální profesi v podobě happines managera nevěnujete, jakým směrem se ubrala vaše kariéra? 

Zůstala jsem v IT. Momentálně pracuji pro firmu Spaceti, která vyvíjí technologii pro chytrou správu komerčních budov. Pracuji tam jako komunikační manažer, starám se o obsah, PR a sociální média. Moc mě baví propojení kreativy a technologií. 

 

Z vaše portfolia se také dozvídáme, že máte příležitost být u pořádání Prague TedTalks. Můžete nás lehce zasvětit do podrobností? 

Už se pořádáním nezabývám, ale byly to skvělé roky. V roce 2013 mě TEDxPrague oslovil s nabídkou na přednášku, což byla natolik fantastická zkušenost, že jsem s organizátory pak zůstala v kontaktu. Pote jsem se přihlásila do týmu a pomáhala s komunikaci, programem, hosty a podobně. S kolegyní jsme si pak vzaly na starost TEDxYouth Prague, který byl zaměřený na školáky a studenty.

 

Do Thu Trang v Show Jana Krause, zdroj: Youtube

 

Kromě happines managera a pořádání TedTalks máte rovněž letité zkušenosti s blogováním. Plánujete do budoucna nějaké novinky například natočení nových dílů podcastu nebo vlogů, které by Vaši fanoušci mohli sledovat? 

No, na to se mě hodně ptají. V současné době nemám žádné velké pracovní plány. Čas od času napíšu článek na blog nebo se zúčastním debaty o Vietnamcích, ale hodně jsem to omezila. Ráda také jezdím na debaty do regionu se studenty. To vezme taky nějaký čas :-).

 

Děkujeme slečně Trang za přiblížení světa hapiness managerů a sdílení svých budoucích plánů. V případě, že vás naše povídání s bloggerkou Trang zaujalo, navštivte její blog Asijatka, kde si můžete přečíst její poezii a zajímavé postřehy o vietnamské komunitě.

 


Připravila: Petra Pruden

Foto: Instagram Do Thu Trang