Jídlo budoucnosti? Vsaďte si na eko potraviny z CO2
Ochrana životního prostředí je medializovaným tématem číslo 1. Tendence vytvořit ekologicky udržitelný svět vzniká nejen u neziskových organizací, ale také u firem, pro které je životní prostředí priorita. Velkou inovaci přináší například finská společnost Solar Food, která pracuje na výrobě potravin pouze ze solární energie a oxidu uhličitého. Na trhu by mohly být k dostání už v roce 2021!
Magazín
V dnešní době existuje mnoho společností, které svůj business budují na principu zero-waste. Takové podniky se vyznačují tím, že například používají pouze bio materiál, nezatěžují zemi plasty nebo vyrábí produkty jen z recyklovaných materiálů. Některé firmy však jdou ještě dál a snaží se vymyslet úplně nové technologie, které by mohly tuto snahu o ekologický provoz ještě vylepšit. Jednou z takových firem je právě společnost Solar Foods.
Potraviny bez ekologické stopy
Společnost Solar Foods, se sídlem ve Finsku, vyvinula proces využívající obnovitelné energie a CO2 k výrobě zdravých potravin. Výsledná látka vypadá jako pšeničná mouka a obsahuje přibližně 50 % bílkovin. I když je projekt na začátku, společnost už teď plánuje požádat o potravinovou licenci, aby moha zahájit komerční výrobu již v roce 2021. „Začali jsme přemýšlet o tom, co všechno je potřeba k vytvoření ekologicky šetrných potravin,“ říká generální ředitel a spoluzakladatel Pasi Vainikka, který dříve pracoval jako výzkumný pracovník ve finském národním výzkumném ústavu. „S využitím obnovitelných zdrojů energie a CO2 jsme si uvědomili, že by bylo možné vyrábět potraviny, které by za sebou nezanechaly žádnou ekologickou stopu.“
Jak probíhá výroba
„Protože nepoužíváme cukry ani podobné zemědělské suroviny, můžeme být na zemědělství zcela nezávislí,“ říká Vainikka. Při výrobě Solar Foods používá solární energii, aby prostřednictvím elektrolýzy rozdělili vodu v bioreaktoru. Díky tomu vzniká vodík, který může dodávat energii mikrobům, jež jsou zdrojem uhlíku. Tyto mikroby jsou pak schopné produkovat potraviny, které se skládají z přibližně 20-25 % sacharidů, 5-10 % tuku a 50 % bílkovin. Jedná se o mnohem účinnější způsob, jak produkovat bílkoviny než například při chovu skotu. Výsledkem je proteinový prášek Solein, který je asi stokrát šetrnější k životnímu prostředí než jakákoli alternativa založená na zvířatech nebo dokonce rostlinách. „Díky tomu můžeme získat až desetkrát více bílkovin na jeden akr – to je dokonce víc než při produkci sóji,” říká společnost Solar Foods.
Je výroba reálná?
Pokud půjde vše podle plánu, ekologických potravin bychom se mohli dočkat už v příštích dvou letech! Nebude to však v práškové formě, který byla zmíněna výše, ale spíše jako součást produktů, na které jsou lidé zvyklí – například proteinové koktejly nebo bio jogurty. V budoucnu se však plánuje rozšíření portfolia i o další výrobky. Solar Foods dokonce zmiňuje, že by jejich prášek mohl být použit pro 3D tisk nových potravin včetně “ekologického masa”. V praxi to znamená, že bychom si za několik let klidně mohli objednat hamburger, u kterého máte jistotu, že jeho výroba nezatížila životní prostředí.
Společnost také předpokládá, že by tento produkt mohl být praktickým řešením v místech, kde zemědělství zkrátka není možné, tedy například v pouštích nebo arktických oblastech. Pokud by se tento projekt zdařil, v budoucnu by Solein mohl změnit celý výrobní řetězec a zároveň vyřešit problémy s nedostatkem potravin pro celé planetě!
Připravila: Petra Pruden