CoolClub pro IT odborníky

“Jsem líný workoholik,” přiznává grafik Tomáš Břínek alias známý kolážista TMBK

18.09.2019

“A tenhle znáte...?” I tak by současná lidová slovesnost mohla představovat Tomáše Břínka, alis TMBK, jehož parodické a satirické koláže zaznamenalo minimálně 8 lidí z 10. Grafické memy Miloše Zemana, Andreje Babiše nebo Tomia Okamury pravidelně otřásají základy sociálních sítí a Břínek se stal svým “hlavním hrdinům” postrachem. Dělá to pro zábavu, česká politika mu totiž přijde jako strašná zoologická. Nebojí se žalob? A v jakém software své koláže dělá? Čtěte v rozhovoru Petry Pruden.

 

CoolDialog

 

 

Tomáše Břínka asi není nutné dlouze představovat – pozornost médií a tisku si získal zejména svými kolážemi parodující současné dění, a to zejména na politické scéně. Na sociálních sítích jeho profil pod jménem TMBK sleduje téměř čtvrt milionu lidí a není tak pochyb o tom, že patří mezi nejvlivnější ikony české scény sociálních médií. 

 

Lidé vás považují za jednoho z nejvlivnějších lidí sociálních sítí, zasloužil jste si to díky trefným grafickým kolážím a memům. Jak jste se k tomu vůbec dostal?

Dostal jsem se k něčemu podobnému už na základní škole, když jsem kreslil vtipy a posílal je po třídě. To byla cca čtvrtá třída. Pak jsem se zamiloval do fotoaparátu, začal studovat fotku, no a pak už to byl jen kousek k Photoshopu. Baví mě to vlastně celou dobu, co to dělám. Ono to taky podle mě bez toho dělat nejde, odrazí se to na výsledku. 

Jak ušetřit 40 K, zdroj: Facebook TMBK

 

Od čtvrté třídy k současnosti je dlouhá doba, teď už asi máte zmáknuté vymýšlení i samotné vytváření koláží. V jakém programu je vytváříte? A kolik času to zabere, než máte hotovo? 

Primárně pracuji na svém „legálním“ Photoshopu. Dále je to pak Final Cut na videa, a ještě občas využívám FaceApp. Kolik času to zabere, je různé, někdy pár hodin a někdy jenom 5 minut. 

 

Na sociálních sítích jste velmi aktivní, kde berete neustálou inspiraci? A řekněte, cítí člověk v takové pozici tlak, že se od něj očekává stále nová záplava vtipů a koláží?

Inspirace je to nejdůležitější. Naštěstí v téhle republice se furt děje něco šíleného, takže v tom cirkusu je velice snadné ji najít. Dřív jsem hodně řešil, že když teď neudělám pět koláží na tohle a tamto, tak budou lidé, co mě sledují, zklamáni. Ale postupem času jsem si řekl, že je to vlastně jedno. 

 

 

Máte zkušenosti s tím, že by si vás firmy chtěly najmout pro vytváření specializovaného obsahu? Za jakých podmínek byste na spolupráci kývl?

Ano i pár spoluprací už proběhlo. V první řadě to musí zapadat do konceptu toho, co dělám, takže to lidi většinou ani nepoznají.

Rozhodně bych nikdy nemával před kamerou nějakým krémem a říkal lidem, že to je nejlepší věc na světě. Pak samozřejmě záleží na penězích, nebudu vám nic nalhávat. 

 

Jak to máte s pracovní morálkou? Považujete sám sebe za odhodlaného workoholika, který prací tráví celé dny nebo to berete spíše volnějším stylem, a počtem koláží za den se vůbec netrápíte?

Jak jsem již uvedl, už to tolik neřeším. Sám sebe bych popsal asi jako líného workoholika. Většinu času jsem línej, ale někdy mám workoholické záblesky.

 

Extraliga is comming, zdroj: Facebook TMBK

 

Poslední otázka se týká vašich plánů do budoucna. Vnímáte koláže a grafické návrhy jako něco, čemu byste se chtěl i nadále intenzivně věnovat nebo kariéru plánujete směrovat jiným směrem? 

Asi se tomu budu věnovat, dokud to bude lidi a mě bavit. Nicméně asi ne úplně takhle intenzivně. Teď rozjíždím pár projektů, které tak úplně nejsou jen o kolážích, tak uvidíme. Ano, teď mám právě to workoholické období. 

 

 

Kdo je TMBK?

Tomáš Břínek (37) je autor fotokoláží glosujících a parodujících současnou společenskou (a zejména politickou) situaci. Je grafik, fotograf a hudebník. Studoval fotografii na pražské Soukromé střední odborné škole umění a managementu. Je ženatý, má syna. Jeho tvorbu můžete sledovat na oficiálním profilu na Instagramu. 

 


Připravila: Petra Pruden