CoolClub pro IT odborníky

„Ať už jste Říman táhnoucí na Makedonii nebo doktor na infekčním, na úspěšný boj je potřeba štít,“ říká o aktuálním trendu 3D tisku Max Rožek

19.04.2020

Je jedním z těch, kteří už jako malí vzplanuli pro 3D tisk. Na svoji první 3D tiskárnu nedá dopustit ani teď, kdy jeho flotila 3D strojů pravidelně tiskne na zakázku. Maxmilián Rožek patří k pluku společnosti MatMax, která teď kvůli koronaviru zaměřila svou výrobu na tisk ochranných štítů. Může si takový štít vyrobit každý, kdo má doma 3D tiskárnu? A jaké je najít na tiskové podložce ukřižovaného Ježíše Krista?

 

CoolDialog

 

Na tyto otázky nám odpověděl právě Max Rožek, jeden z hybatelů drobné české „3D print“ společnosti MatMax.cz, jež proslula i svými kreativními nápady v dýmkařském světě.

 

Semknutá 3D komunita

Maxi, vy se věnujete 3D tisku poměrně dlouho, zažil jste někdy větší radost z toho, jak může 3D tisk pružně reagovat na aktuální potřeby společnosti a relativně rychle pomoci tam, kde je potřeba?

To asi ne. Neuvěřitelnou radost nám dělá i fakt, že se celá tisková komunita ze dne na den přizpůsobila situaci a vykryla velkou část poptávky po velmi nedostatkovém zboží, tedy konkrétně po ochranných štítech. Je nutno zmínit Josefa Průšu a jeho tým, kteří onu celosvětovou iniciativu započali. Průšovy štíty teď vidíte i na hlavách doktorů na druhé straně světa, to je prostě úžasné.

 

Už jste takhle pružně někdy reagovali?

Když to odlehčím... Ano, v minulosti jsme již takhle pružně na naléhavou situaci reagovali, když jsme před začátkem domácí party zjistili, že nám chybí ping-pongové míčky na beerpong. Situaci jsme ihned vzali do svých tiskařských rukou a za zhruba půlhodiny už vytištěné míčky létaly přes stůl. Kéž by se podobně "vážná" situace řešila i teď ve světě…

 

Jak všelijak může 3D tisk pomoci právě teď, v době koronavirové pandemie?

V současné krizi nabízí pro domácí použití 3D tiskárna obrovskou výhodu v tom, že si můžete vyrobit téměř vše, aniž byste potřebovali obchody, které jsou zavřené. Můžete si doma vytvořit velmi praktické věci, například knoflík či hmoždinku, které byste jinak těžko sháněli. Možnosti jsou téměř neomezené a záleží na každém, co chytrého si vymyslí.

Druhá věc je pak samozřejmě tisk ochranných pomůcek, jako jsou respirátory či ochranné štíty, nebo jiných pomocných produktů pro další lékařské účely.

 

Vy jste začali tisknout ochranné štíty. Jak jste se k tomuto nápadu a vlastně i potřebným návrhům, které by odpovídaly aktuálním podmínkám, dostali?

Úplně první jsme tiskli Průšovy štíty pro místní lékárnu. Na jeho návrhu se nám ale pár věcí nelíbilo, a tak jsme si nakonec namodelovali v počítači štít svůj vlastní, který podle nás funguje líp. Ten tiskneme dodnes.

 

 

Jak dlouho se připravoval první prototyp? Kolik hodin takový tisk vlastně trvá?

V MatMax se o konstrukci primárně stará můj kolega Matyáš, já mu do toho jen občas mluvím. Jelikož v dané situaci bylo "včera pozdě", první prototyp zvládnul kolega namodelovat přes noc a ráno už byl hotový výrobek, který fungoval perfektně. Což se ale nedalo říct o Matyášovi, který spal až do odpoledne :-).

 

Jak je to s tou rychlostí?

U tisku je náročné vychytat správné rychlosti – když se tiskne moc pomalu, přirozeně to dlouho trvá, když se tiskne moc rychle, je výtisk nekvalitní a nejde použít. Tisk už jsme u nás vyladili na maximum a můžeme operovat s tím, že jednu čelenku na štít zvládneme vytisknout za hodinu a půl.

 

Od prototypu k sériovce

Od prototypu k další výrobě už nebylo dlouho, jak jste ale "vychytávali mouchy"?

Výroba započala téměř okamžitě. I stroje jsme nastavili relativně rychle, větší obtíž byla správně "nastavit" lidi, kteří nám s tisknutím štítů pomáhají. Spolupracujeme teď asi s dvaceti lidmi a každý z nich si našel nějaký svůj specifický problém, který jsme museli individuálně řešit. To bylo časově náročnější. Teď už ale vše šlape, jak má.

 

Kolik štítů vyrobíte za týden?

Za týden jsme schopni vyrobit zhruba 1400 kusů štítů.

 

 

Jak takový průběh tisku ochranného štítu probíhá?

Mylný dojem velké části lidí je, že se tiskne celý štít. To ovšem není pravda. Štít se skládá z čelenky a ochranného plexiskla, kde čelenka drží plexisklo před obličejem. Čelenku tiskneme kompletně celou na tiskárnách, na plexisklo ovšem musíme nasadit laserový paprsek a vše vyřezávat z velkých desek.

 

Co a jak se vlastně může při 3D tisku pokazit?

Tiskárna je samozřejmě závislá na zdroji elektrického proudu, ale konkrétně Průšovy stroje, které používáme, jsou tak chytře navrženy, že i při výpadku proudu si tiskárna pamatuje, kde skončila a při obnovení proudu dál vesele tiskne.

 

Jak si tedy můžu představit "zmetky" z 3D tiskárny?

Zmetky občas vzniknou a většinou to vypadá tak, že ráno přijdete k tiskárně a celá čelenka je natavená na trysce tiskárny, protože se odlepila od podložky. Celé dopoledne to pak musíte pracně sundávat... Naštěstí se to děje jen zřídka.

 

Dodáváte ochranné štíty do nemocnic, lékáren, lékařských ordinací. Dostáváte zpětné vazby od těch, kteří je nosí?

Ve všech zmíněných institucích je těchto štítů razantní nedostatek, a tak jsou pokaždé všichni vděční, když štíty dostanou a mohou se chránit. Ještě jsme se tedy nesetkali s negativní reakcí, takže předpokládáme, že všechny fungují perfektně.

 

Může si takový ochranný štít nebo i respirátor vytisknout doma každý, kdo se dostane k návodu?

De facto ano, na internetu je k dispozici velké množství souborů, a tak každý, kdo má správně nastavenou tiskárnu, si může doma štít vytisknout. Problém ale může být dostat se k nařezanému plexisklu.

 

Maxi, kam se mohou obrátit majitelé 3D tiskáren, kteří chtějí s 3D tiskem pomoci při realizaci ochranných štítů? Poradíte, kde mohou najít potřebné instrukce a návody?

Je tu spousta skupin a portálů, kam se může kdokoliv připojit a tisknout. Jako příklad mohu uvést "3D tiskem proti COVID-19". Návody a různé instrukce má Průša na svém webu, a tam je asi i nejlepší začít.

 

 

Radši zub než štít

Vidíte ve 3D tisku smysl v oblasti medicínských pomůcek i do budoucna? Neotevřel se teď svět nových možností, na které by dříve nikdo ani nepomyslel?

Toto je otázka, kterou si klademe poslední dobou velmi často. Potenciál zde vidíme velký. Zrovna ale ochranný štít je výrobek velmi nevhodný pro masovou výrobu na 3D tiskárnách. Výhoda tady je, že zavedení výroby na tiskárnách zvládne prakticky každý, kdo má tiskárnu a dostatek materiálu doma. Ovšem ne všichni mají doma stroj, jako je třeba vstřikolis, který je pro běžného člověka jednak velmi náročný na spuštění výroby a jednak extrémně drahý. Vstřikolisy jsou ale schopny těchto štítů vyrobit 7000 tisíc za den, což když porovnáte s našimi 1400 kusy za týden, je celkem markantní rozdíl.

Co se týče světa nových možností, tak nám přijde, že zrovna v lékařství se potenciál 3D tisku už vcelku využívá. 3D tisk je totiž velmi vhodný pro výrobu věcí, které je třeba často měnit. Například umělý zub by každý potřeboval jiný, protože máme jinak velkou pusu, mandibulu a tak podobně. Proto vám dnes už vytisknou umělý zub, který přesně sedí do vaší pusy.

Jsou tady i další šílenosti, jako tisknutí svalových vláken, ale tyto technologie jsou stále ještě ve vývoji. My však doufáme, že podobné technologie budou brzy skutečností a budeme si moct doma vytisknout větší biceps, abychom lépe zapůsobili na Náplavce :-).

 

Maxi, co vy osobně nejraději tisknete?

Úplně nejraději vyrábíme něco, co bylo uvězněno v něčí hlavě a díky nám se to může převést do reality. To nám dává tu největší satisfakci a večer spokojeně usínáme.

 

Když se podívám na společnou fotku se světelným mečem, říkám si, jak dlouho se asi tiskne takový meč? A nehrozí pak v takových případech hromadné objednávky od kamarádů a okolí?

Takový meč se tiskne zhruba 24 hodin, pokud tedy tiskárnu provází Síla a neutrhne se uprostřed tisku tisková struna… Lidé mají obecně rádi tyto "blbůstky", které se dají na tiskárně vyrobit. Ale představte si, kdybychom každému tiskli světelný meč, to bychom asi nic jiného neudělali... Navíc to není náš model, takže bychom si za to ani nemohli nechat zaplatit :-).

 

Jakou nejzvláštnější věc jste na 3D tiskárně tvořili?

Na vrcholu žebříčku nejzvláštnějších věcí, co jsme kdy vytiskli, je asi výmysl jednoho našeho zákazníka. Byl to věřící pán, a zároveň vášnivý dýmkař. My jsme mu na jeho požadavek tiskli náustek na vodní dýmku ve tvaru ukřižovaného Ježíše. Jít se ráno podívat na tiskovou podložku a najít tam ležícího Ježíše Krista bylo opravdu osvícení. Na větší bizár si nevzpomeneme. 

 

 

Co nejvíc kromě štítů vaše 3D tiskárny tisknou? Po čem je v době „nekoronavirové“ největší poptávka?

Abych pravdu řekl, máme vcelku velký záběr a tiskneme toho spoustu. V nedávné době jsme například začali spolupracovat se společností, která montuje do aut prémiové audio-systémy. Což znamená, že se původní reproduktory vyhodí a dají se tam nové, lepší. Ty tam ovšem často nedrží správně a je nutno vytvořit spojovací prvek mezi autem a reproduktorem. Prvek kompletně celý namodelujeme a vytiskneme tak, aby do auta všechno sedělo perfektně. Naše díly se tak vozí i v drahých autech typu Tesla či Mercedes, a je super se na takové věci podílet.

 

Věnujete se také dýmkám…

Dýmkařský svět jsem tu již zmínil, dodnes děláme pár dýmkařských produktů. Tiskárna totiž dokáže vyrobit absolutně šíleně komplexní tvary, které by standardními metodami prakticky nešly vyrobit.

 

Vznikla tak i vaše pověstná dýmka Spiralis?

Ano, přesně tak. Právě Spiralis vděčíme za to, že nám udělala mezi dýmkaři "jméno". Tento produkt je vcelku náročné vysvětlit… Ale ve zkratce je to taková hodně chytře vymyšlená dekorace na dýmky. Prodává se v největším obchodě s dýmkami v ČR - iSmoke, kde se osobně známe s majitelem, na Youtube s ním máme právě o Spiralis krátký rozhovor. Obrovský paradox je, že ani jeden z nás s Matyášem dýmku nekouří, přesto podobné věci vyrábíme. Baví nás na tom ta neomezená volnost, ve 3D tisku si skutečně můžete vymyslet jakýkoliv design, technicky to spojit s dýmkou a vytvořit velmi efektní dílo.

 

 

Na čem pracujete právě teď?

Momentálně pracujeme na tisku modelu pro odlévání dílů na motorku. Jedna skupina nadšenců se totiž rozhodla, že postaví repliku staré závodní Jawa motorky. Bylo jich však vyrobeno velmi málo, a tak si většinu součástí musí vyrobit sami pomocí technických výkresů. A to je náš čas. My takový výkres dostaneme do ruky a musíme vymyslet, jak udělat model tohoto dílu, který se pak otiskne do formy a odleje. Je to náročnější, než to vypadá, ale pro nás je to skvělá zkušenost. Těšíme se, až bude motorka jezdit.

 

 

Připravila: Alena Čálková