CoolClub pro IT odborníky

Nejoblíbenější programovací jazyky současnosti a jejich budoucí trendy

01.06.2020

Programátoři mají tendenci používat pouze omezený počet jazyků a jejich kódovací preference se rok od roku mění. Proto v roce 2020 předkládáme zcela nový seznam trendových programovacích jazyků.

 

Magazín

 

V textu jsou zahrnuty žebříčky PYPL a TIOBE, aby bylo možné vytvořit seznam 10 nejžádanějších programovacích jazyků pro rok 2020. A na konci článku je také přehled největších skokanů v roce 2020.

 

Hodnocení programovacích jazyků

Indexy PYPL a TIOBE sdílejí stejný pracovní princip - čím více se jazyk zmiňuje, tím se předpokládá jeho větší popularita. Jejich přístupy jsou však trochu jiné. TIOBE měří úplné množství vyhledávání ve 25ti vyhledávačích - včetně populárních Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube a Baidu. PYPL - jak často jsou programovací jazyky googlovány na základě Google trends.

Není divu, že se výsledky TIOBE liší od výsledků PYPL. Níže předkládáme nejžhavější programovací jazyky pro rok 2020, které zobrazují oba indexy.

 

Index popularity TIOBE

Podle TIOBE je Java vítězem, kdy oproti minulým rokům je zde pouze -0,01% změna v hodnocení.

Nejpoužívanější programovací jazyky podle TIOBE:

  1. Java
  2. C
  3. Python
  4. C++
  5. C#
  6. Visual Basic .Net
  7. JavaScript
  8. PHP
  9. Shift
  10. SQL

 

 

Hodnocení PYPL:

Index PYPL PopularitY of Programming Language Index je vytvořen analýzou toho, jak často jsou dané jazyky vyhledávány na Googlu. Čím více je prohledáván daný programovací jazyk, tím se považuje za populárnější. Je to přední ukazatel. Nezměněná data pocházejí ze služby Google Trends. Index PYPL Popularity of Programming Language vám může pomoci při rozhodování, který jazyk se má studovat nebo který jazyk použít v novém softwarovém projektu.

PYPL dává jazyku Python první místo, následuje Java a Javascript. Swift získává 9. místo a Kotlin poslední 10. místo.

Jazyky jako SQL a Visual Basic .Net se ani nedostaly do 10 nejlepších kódovacích jazyků PYPL pro rok 2020 (Visual Basic na 17. místě, SQL není zahrnuto v top 28).

Nejprogresivnější jazyky jsou Python (+ 4,3%), Kotlin (+0,5%) a Javascript (+ 0,1%). Méně - Java (-1,9%) a Objective-C (-0,6%).

Jak jsme již řekli, index PYPL je založen na surových (raw) datech pocházejících ze služby Google Trends.

 

Pořadí top programovacích jazyků podle PYPL:

  1. Python
  2. Java
  3. JavaScript
  4. C#
  5. PHP
  6. C/C++
  7. R
  8. Objektive-C
  9. Shift
  10. Kotlin

 

Nejlepší programovací jazyky pro rok 2020

Protože náš seznam je o nejpoužívanějších programovacích jazycích pro rok 2020, je použit jako základ PYPL. Nezahrnuli jsme frameworky jako Angular nebo TypeScript, pouze programovací jazyky. Níže uvádíme seznam Top 10.

 

  1. Kotlin

Popularitu Kotlinu lze vysvětlit rostoucím počtem uživatelů systému a tedy i zařízeními se systémem Android. 80% programátorů Kotlin používá jazyk k vytváření aplikací pro Android, 31% pro back-end aplikace, 30% pro SDK / knihovny. Kotlin je také interoperabilní s Javou, což vývojářům umožňuje používat všechny existující knihovny Android v aplikaci Kotlin.

 

Výhody Kotlin:

- Interoperabilita s Javou

- Pracuje pro front a back-end vývoj

- Podporuje efektivní inkrementální kompilaci

Populární aplikace: Slack, Netflix, Evernote, Basecamp.

 

  1. Swift

Jistě, nemohli jsme přeskočit Swift v našich programovacích trendech do roku 2020 - je to nejtrendovanější jazyk pro vytváření aplikací pro iOS. Proč? Za prvé, jak název napovídá, Swift bývá rychlý. apple.com prohlásil, že Swift je 2,6x rychlejší než Objective-C a 8,4x rychlejší než Python. 

Za druhé, Swift je otevřený zdrojový jazyk s jednoduchou syntaxí - je to kód, který se nejen snadněji zapisuje, ale také se snáze čte a udržuje. I pro vývojáře, kteří pracovali s jinými programovacími jazyky.

 

Hlavní rysy:

- Open-source programovací jazyk

- Stabilní verze ABI napříč platformami Apple

- Interoperabilní s Objective-C

- Jednoduchá syntaxe

Aplikace: Hubspot, Lyft, Pandora, OpenTable, Airbnb, LinkedIn, Yahoo Weather, Khan Academy.

 

  1. Objective-C

Objective-C byl prvním a jediným vývojovým jazykem pro iOS od roku 1983 do roku 2014, kdy Apple představil Swift. A nyní se Objective-C nahrazuje jeho rychlým nástupcem. MacOS a dnešní studijní zdroje pro programování iOS se většinou zaměřují na Swift.

Objective-C však zůstává populární i v roce 2020. Částečně proto, že mnoho aplikací pro iOS bylo napsáno v tomto jazyce a vývojáři je musí nadále udržovat.

 

Hlavní vlastnosti Objective-C:

- Postavený na vrcholu jazyků C

- Používá statické knihovny

- Používá kompilaci runtime kódu

- Podporuje Apple pro iOS, macOS, iPadOS

Aplikace: Služby Apple - Apple Music, iTunes.

 

 

  1. R

R je spolu s Pythonem jedním z nejlepších programovacích jazyků v roce 2020 pro analytiky a vědce v oblasti dat. Je to jazyk pro statistiku. R pracuje pro analýzu adhoc a zkoumání datových sad, pro statisticky náročné projekty a jednorázové ponory do datového souboru. Jazyk R se používá pro spouštění programů R a získání výsledků (grafiky nebo textu) v rámci Mediawiki, softwaru za Wikipedií.

 

Hlavní rysy programování R:

- Funguje jako interaktivní statistické prostředí

- Používá se pro statistickou inferenci, analýzu dat, ML algoritmy

- Běží na Windows, Mac OS X, Linux

Oblasti použití: bankovní analytici (skórování, predikce, shlukování), analýza údajů o zdravotnictví, vláda a poradenství.

 

  1. C / C++

PYPL poukazuje na to, že C++ má stejnou popularitu jako C na trendech Google. Proto není zahrnuta do indexu PYPL. Programovací jazyk C byl vyvinut již v roce 1973 a v roce 2020 zůstává jedním z nejběžnějších programovacích jazyků.

Několik systémů naprogramovaných v jazyce C: Microsoft Windows, Linux, Mac, Jádra iOS, Android, Windows Phone, Oracle Database, MySQL, MS SQL Server jsou také kódovány v C a C++. C++ je velmi blízko jazyku C. Vezme koncept objektově orientovaného programování a kombinuje jej se syntaxí a výkonem C.

 

C a C++ jsou tedy docela podobné:

- Mají stejnou základní syntaxi

- Stejný základní paměťový model v blízkosti hardwaru

- Samostatná kompilace, ale stejný mechanismus pro export rozhraní

Aplikace: Produkty Adobe, prohlížeč Mozilla a software společnosti Microsoft jsou psány v jazyce C++.

 

  1. PHP

PHP se většinou používá pro služby vývoje webových aplikací. Spouští všechny druhy webových stránek a webových aplikací jako skriptovací jazyk na straně serveru. PHP kód se tedy obvykle (a nejvhodněji) používá k vytváření dynamických webových stránek.

 

Přednosti PHP:

- Open-source skriptovací jazyk na straně serveru

- Krátká křivka učení

- Napříč platformami

- Integrovaná podpora pro práci s MySQL

Aplikace vytvořené pomocí PHP: Wikipedia, Yahoo, Wordpress, Flickr, MailChimp.

 

  1. C#

Další variace jazyků C s některými obsaženými funkcemi Java. C# je multifunkční jazyk, který umožňuje vývojářům vytvářet téměř cokoli - od serverových aplikací po mobilní hry.

 

C# má tyto základní charakteristiky:

- Hluboce integrován s Windows

- Má dynamické proměnné

- Podporuje nativní idiomy správy zdrojů

C# se běžně používá s Microsoft .NET framework pro vývoj desktopových aplikací pro Windows.

 

  1. JavaScript

Javascript je stálý trend několik let, není divu, že se dostal do špičkových programovacích jazyků pro rok 2020. Konec konců, JavaScript je základem front-end vývoje. JavaScript se běžně používá k obohacení webových stránek a k jejich interaktivitě. Pomocí JS lze do webových aplikací přidávat vyskakovací okna, efekty a dokonce i malé hry.

Kromě toho, s vydáním ECMAScript 6 a frameworků jako Angular, Node, Express a React, developeři začali používat JavaScript pro programování na straně klienta i serveru.

 

Hlavní rysy JavaScriptu:

- Přístup k několika frameworkům

- Funkce ověření dat

- Kompatibilní s několika programovacími jazyky

Aplikace: Yahoo, eBay, Amazon, Wikipedia.

 

 

  1. Java

Další populární programátorský výběr po mnoho let provozu. Největší značky světa používají Javu k vytváření webových aplikací a zálohování webových systémů - Twitter, LinkedIn, Amazon, eBay.

A to není všechno. Java je také oficiálním jazykem pro vytváření aplikací pro Android. Má největší podporu od Googlu a většina aplikací v obchodě Google Play je napsána v Javě.

 

Hlavní rysy Java:

- Přenosný napříč operačními systémy

- Stabilní prostředí

- Vysoce kvalitní kompilace kódu

- Vysoká stabilita

Aktuální popularita Javy pomáhá zajistit její budoucí pověst. Dnes je na StackOverflow položeno 1 625 874 otázek týkajících se Java a na GitHub 94 943 veřejných úložišť.

 

  1. Python

Číslo jedna v seznamu PYPL a jeden z nejlepších backendových jazyků pro rok 2020. Python se vyvinul proto, aby zapisoval automatizační skripty nebo rychle prototypoval aplikace do prvotřídního jazyka pro vývoj webových a mobilních aplikací.

Žádné překvapení: Python je jazyk s konzistentní syntaxí, jednotnou standardní knihovnou, nejlepší dokumentací, lehkou kostrou.

 

Hlavní rysy Pythonu:

- Open-source, objektově orientovaný jazyk

- Řešení napříč platformami

- Návrh asynchronního kódování

- Používá se pro AI a ML, stolní a webové aplikace

- Přístup k několika modulům

 

Budoucí trendy v programování

Dobře, nyní víme, jaká je desítka nejlepších programovacích jazyků pro rok 2020. Ale na jaké další bychom měli v budoucnu dávat pozor? 

 

Nejrychleji rostoucí programovací jazyky v letech 2018-2019 jsou:

  1. Dart (+532%)
  2. Rust (+235%)
  3. HCL (+213%)
  4. Kotlin (+182%)
  5. Apex (+154%)

 

 

 

Připravil: Radek Svoboda