CoolClub pro IT odborníky

Zaplatit bez obsluhy? České Qerko šetří čas i kontakt

22.04.2022

Při placení útraty v restauraci už nemusíte čekat na obsluhu. Stačí využít QR kód zabudovaný do desky stolu a zaplatit přes mobilní telefon. Český startup Qerko přinesl do českých restaurací platební revoluci.

 

BusinessClass

 

Obvyklá situace – dojíte, dopijete a už jste jednou nohou z restaurace pryč, protože spěcháte. Přitom ale strávíte spoustu času čekáním na číšníka, abyste mohli zaplatit účet. Tomuhle scénáři se již hosté v mnoha restauracích mohou vyhnout. Stačí využít QR kód zabudovaný v desce stolu a zaplatit přes mobil.

 

Jak to funguje?

Díky naskenování kódu se v mobilu rozbalí aplikace, která nabídne přehledný seznam položek celého stolu. Stačí pak jen vybrat položky, které chcete uhradit a jedním kliknutím akci provést.

Lze si tedy účet rozdělit s přáteli? „Samozřejmě! Vymýtit větu "Dohromady nebo zvlášť?" je jedním z motivátorů Qerka od samotného začátku,“ uvádí Qerko na svém webu. „Už nemusíte řešit složité a zdlouhavé rozpočítávání, chodit platit ke kase na baru. Stačí naskenovat QR kód na stole, vybrat položky, výši spropitného a potvrdit. Hotovo. A vaši kamarádi mohou udělat to stejné. Nebo mohou zaplatit i klasicky postaru na baru.“

Mise českého startupu, tedy naučit lidi odcházet z restaurace, aniž by potřebovali peněženku, má úspěch. Platební model vítají podniky i zákazníci. Qerko nyní aktivně využívá přes tisíc podniků v republice a více než 170 tisíc uživatelů.

Kromě pohodlného placení, které šetří čas obsluze i zákazníkům, šetří také vzájemný kontakt (což se zejména v době covidu stále ještě hodí), nabízí aplikace například i přehled menu okolních podniků. Kromě toho vás Qerko kdykoliv ujistí, jak jste na tom s útratou.

 

Vrchní, prchni?

Obvyklá otázka nových uživatelů aplikace zní: nehrozí s úhradou útraty bez obsluhy, že host odejde bez placení? „Z naší zkušenosti víme, že se to neděje,“ tvrdí zástupci Qerka. „Hosté, kteří nečekají na placení, protože mohou sami zaplatit Qerkem během několika vteřin, nemají důvod odcházet bez placení. Naopak dají často vyšší spropitné než obvykle, protože jsou spokojenější.“

Aplikace podporuje množství platebních metod, využít lze platební, stravenkové nebo věrnostní karty. Dostupné je Apple Pay, Google Pay, platební karty Visa a Mastercard, stravenkové karty Edenred, Sodexo a Benefity Plus a odložená platba mallpay.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Qerko