CoolClub pro IT odborníky

4 nejvýznamnější chatboti, kteří bojují o prvenství

17.04.2023

Chatboti jsou aktuálně obrovským tématem, který hýbe světem internetu. Není proto divu, že se do závodu o nejlepšího chatbota zapojili kromě Microsoftu také Google, Baidu a nyní na konkurenci pracuje také Alibaba.

 

Magazín

 

V posledních měsících je v oblasti umělé inteligence a strojového učení pro práci s textem velice rušno. Svědčí o tom nejen obrovská vlna zájmu veřejnosti, ale i to, že technologické firmy se předhánějí v nabízení lepších technologií.

Jednou z nejpokročilejších je ChatGPT, chatbot, který byl zpřístupněn prostřednictvím OpenAI a dokáže nejen generovat text, ale jeho výkon je zároveň jedním z nejvýraznějších v oboru. A tak není divu, že vzbudil nejen velkou vlnu zájmu veřejnosti, ale také nastartoval další technologické firmy směrem k dokončení jejich řešení. 

Microsoft začátkem února přišel s novou verzí svého prohlížeče Edge a vyhledavače Bing, který také využívá AI. Jejich cílem je snazší vyhledávání, a tak i nabídka propracovanějších výsledků.

Postupně by měl začít fungovat i tak, že se nakonec dopracujete i k finální odpovědi prostřednictvím upřesňujících a dodatečných otázek. Dle tvůrců se bude jednat o možnost, kterou využijí uživatelé hlavně při plánování například vaření nebo výletů.

Na vývoji nové verze vyhledavače Bing se s Microsoftem spojila i společnost OpenAI, a tak využívá také prvky z ChatGPT. Bing je tak postaven na jeho pokročilejší verzi, která je navíc na míru upravena právě vyhledávání. Samotný prohlížeč Edge navíc nabídne asistenta na generování textu, který pomůže například s psaním emailů.

 

 

Ačkoliv Google trochu zaspal dobu, nechce zůstat pozadu i nadále. A i on na začátku února představil svého vlastního chatbota s názvem Bard, který je dle oficiálního vyjádření experimentální konverzační službou, která využívá umělé inteligence.

Zatím není dostupná široké veřejnosti, ale aktuálně se nachází v testovací fázi, prostřednictvím které doufají ve zpětnou vazbu, a tak i zlepšování kvality a rychlosti služby. 

Čerstvou novinkou je, že se do závodu o nejlepšího chatbota přidávají také Číňané. Agentura Reuters přišla s prohlášením, že vlastního chatbota vybaveného umělou inteligencí, chce během března spustit také Baidu. A skutečně, 16. března odhalili svého Ernie Bota.

Ale na rozdíl od ChatGPT, který byl v listopadu spuštěn všem bezplatně, je nyní Ernie Bot pouze ve zkušebním provozu pro první skupinu uživatelů s pozvánkovými kódy a společnostem, které mohou požádat o zabudování bota do svých produktů prostřednictvím cloudové platformy Baidu.

Každopádně otázkou stále zůstává, zda vůbec půjde o přímou konkurenci pro technologie amerických společností, především proto, že se firma soustředí hlavně na čínský trh.

Plány ohledně dalšího chatbota a jeho vývoje sdělil televizi CNBC také zástupce čínské společnosti Alibaba. Dle informací firmy se technologie podobná ChatGPT už nyní interně testuje, ale zatím není známo, kdy bude moci službu využívat široká veřejnost.

 

 

Připravila: Petra Sauerová