CoolClub pro IT odborníky

Dlouho očekávaná 4. série Stranger Things je tu! 

10.06.2022

Netflix kvůli pandemii konečně přichází se 4. řadou úspěšného seriálu Stranger Things. Tentokrát se ale fanoušci mohou těšit na epizody v trochu jiném kabátku. Je větším překvapením 4. řady atmosféra, která připomíná spíše klasický horor z 80. let, nebo děsivé monstrum, jehož tajemný příběh se postupně dozvídáme?

 

CoolMovie


Novou sérii Stranger Things tvůrci rozdělili do dvou částí, prvních 7 dílů můžeme napjatě sledovat už teď, zbylých 9 dílů vyjde 1. července. Velké finále bude nezvykle dlouhé, dohromady se na poslední dvě epizody budeme dívat téměř čtyři hodiny.

Novinkou není jen délka dílů, rozdělení série na dvě části, ale i zajímavé lokace, do kterých nás děj přenese. V hlavní roli je pro diváky známé městečko Hawkins, nově ale i Kalifornie anebo Rusko. Původní pětice hlavních hrdinů prošla velký kus cesty, stejně tak ale i produkce seriálu.

Tvůrci Matt a Ross Duffer se rozhodli, že fanoušky v nové sérii překvapí mnohem temnější a hrozivější atmosférou. Aby toho dosáhli, oslovili šikovného designera protetiky Barrieho Gowera, jehož práci můžeme znát např. ze seriálu Game of Thrones (2011) nebo Chernobyl (2019). Právě on přispěl svými schopnostmi a zkušenostmi z oboru a ztvárnil monstrum, čaroděje Vecnu, který v minulosti použil svou magii k dosažení nesmrtelnosti tak, že se stal nemrtvou bytostí.

Zároveň je posledním nepřítelem ve hře Dungeons & Dragons a především se stal hlavním antagonistou sezóny. Všichni měli za to, že byl již dávno zničen, jemu se ale podařilo získat dostatek moci, stal se polobohem a děsí nejednoho diváka této série. Démon působí děsivě proto, že Gower použil místo gumového celistvého obleku sérii jednotlivých kousků, které lepil herci přímo na tělo.

Na tvorbě seriálu v té podobě, jak ho známe, se podílel samozřejmě i VFX tým za využití CGI, který se postaral například o odstranění hercova nosu nebo o to, že se provazovité šlachy Vecny hýbou a kroutí. Zajímavostí ale je, že tvůrci pracují spíše s klasickými efekty, které v tomto případě skvěle fungují. Jedno se ale u příběhu nemění, hlavní hrdinové příběhu nadále bojují s démony mysteriózního Upside Down, před kterým se snaží chránit své blízké, ale i realitu, ve které žijí.

Podaří se jim to? Na to si počkáme do července.

 

 

Připravila: Petra Sauerová

Foto: Netflix