CoolClub pro IT odborníky

Instagram přichází s novou funkcí

08.06.2021

Gigant soicálních sítí zavedl funkci, která skryje počet likes u vaší fotografie. Učinil tak v rámci iniciativy podporující všeobecný wellbeing. Cílem je snížit potřebu konkurence a sociálního srovnávání mezi uživateli a omezit zbytečné negativní emoce, které s tímto souvisí.

 

 

Sociální sítě jsou běžnou součástí našeho života. Většina lidí s nimi pracuje nebo je využívá pro zábavu a sebeprezentaci. Ovšem musíme také hledět na to, jaký vliv mají na naše „wellbeing“. Negativní stránkou je to, že máme tendence porovnávat naše životy či sami sebe s ostatními. Právě počty likes a různé filtry zkreslují náš pohled na věc. Často se domníváme, že náš život ve srovnání s tím, co žije náš oblíbený Instagramový influencer, není tak plnohodnotný. A proto Instagram zavedl funkci, která nám umožní zneviditelnit počet lajků u příspěvku. Lajky tak nezmizí úplně. Jsou poměrně důležitou součástí při marketingových strategií a následných analýzách.

Instagram tuto funkci začal testovat již od roku 2019 v několika zemích, ale nyní se zavádí globálně. Výzkumy v rámci zavedení této novinky zatím poukazují na pozitivní dopad tohoto řešení. Sám Instagram ještě oficiální zprávu nevydal. Funguje na svobodné volbě. Uživatel si sám rozhodne, jestli chce likes skrýt. Pokud si akci poté rozmyslí, může si lajky opět zviditelnit. Možnost skrytí likes můžete zvolit buď při vytváření příspěvku či zpětně u již nasdílené fotografie.

 

Připravila: Natálie Brzobohatá