CoolClub pro IT odborníky

Nejen stovky Perseid! 8 nejlepších aplikací na pozorování noční oblohy

08.08.2021

Vrcholí jedna z nejlepších astronomických událostí roku. Na obloze bude pouhým okem k vidění největší meteorický roj. Stovky Perseid poskytnou nevídanou zábavu, která vrcholí právě tento týden. Ta však skončit nemusí – hvězdné nebe nad hlavou si lze užít i po zbytek roku. S nejlepšími „hvězdnými aplikacemi“ můžete poznávat a zkoumat nebe nad hlavou každou noc.

 

Magazín

 

Padání Perseid lze na obloze pozorovat poměrně dlouhou dobu – letos se se o naši pozornost ucházejí již od poloviny července, vydrží až do konce srpna. Své maximum však meteorický roj předvede v noci ze 12. na 13. srpna, kdy jich bude na obloze nejvíce, a to až 110 za hodinu (podle astronomů bude ideální čas na podívanou ve 22 hodin).

 

Jak padající Perseidy nejlépe vyfotit?

Pokud si plánujete pořídit dobré fotky z hvězdné noční show, vsaďte na naše tipy. Za prvé použijte stativ, abyste mohli s telefonem fotit na dlouhou expozici a fotografie neměli rozmazané. Ideální je v tomto případě fotit v režimu Manual (ne každý mobilní telefon tento režim umožňuje, ve výsledku vás však čekají fantastické fotografie světelných čar a podobných jevů).

V programu Manual si nastavte co nejdelší režim (ideálně 30 vteřin). Máte-li k mobilnímu telefonu objektiv, rozhodně jej nezapomeňte použít – rozšíří aparátu zorný úhel. Dále fotografové doporučují fotit na vzdálenou spoušť, máte-li tu možnost, zkuste ji. Až vyfotíte první zkušení fotografii, ještě dolaďte hodnotu ISO – pomůže vám snímek zesvětlit (v tom případě ISO zvyšte), nebo naopak ztmavit (pak hodnotu ISO snižte).

 

 

8 nejlepších aplikací na pozorování noční oblohy

Pokud vás pozorování Perseid bude bavit, můžete ve hvězdné noční zábavě pokračovat i po jejich derniéře. Stačí vytáhnout mobilní telefon a spustit jednu z oblíbených aplikací. Vybírat můžete třeba z těchto:

 

  1. SkyView Lite

All-in-one průvodce noční oblohou, který vám pomůže identifikovat hvězdy, satelity, konstelace a další úkazy. Stačí namířit smartphone na oblohu a aplikace vám poskytne podrobný popis všeho, pozorujete a odkud to je. Aplikace obsahuje i funkci, která umožní vidět oblohu nejen teď, ale i v minulosti, nebo budoucnosti.

 

  1. Star Walk 2

Lákadlem této aplikace, která vám také zprostředkuje kompletní „mapu“ noční oblohy v reálném čase je funkce, díky níž si můžete zobrazit trojrozměrné modely konstelací a objektů na obloze. Aplikace vám též prozradí, jaká nebeská tělesa jsou v danou chvíli ve vaší oblasti.

 

  1. Night Sky

Této aplikaci se říká „výkonné osobní planetárium“. Kromě přehledu o tom, co právě pozorujete, umožňuje aplikace sledování noční oblohy skrz rozšířenou realitu, čímž získáte zajímavé informace o vesmíru. Ty si navíc můžete ověřit v zábavných kvízech.

 

 

  1. Sky Safari

Toto kapesní planetárium umožní sledovat noční oblohu nejen klasickým „okem“, ale také přes AR. Aplikace, jíž lze ovládat hlasem, obsahuje mnoho interaktivních prvků, které vás budou informovat o tom, co se na obloze právě odehrává. Nabízí také možnost detailního sledování nebeských těles ve 3D.

 

  1. Pocket Universe

Aplikace „must have“ pro každého, kdo miluje vesmír. Nabízí přesnou mapu oblohy, včetně režimu rozšířené reality. Každá mapa je jasně označena a umožňuje sledování jednotlivých objektů, úkazů a planet. Aplikace nabízí množství dalších aktivit, jako jsou kvízy, hry a zajímavá fakta. Je tedy i dobrým tipem na večerní aktivitu při rodinné dovolené.

 

  1. Star Rover

I tato aplikace přemění váš smartphone na noční hledáček AR. Umožňuje nejen vyhledat a přepínat souhvězdí a další nebeské jevy, konfiguruje se navíc podle místa, data a času, a nabídne ke sledování to nejlepší, co nebe nad vaší hlavou nabízí.

 

 

  1. NASA app

Díky oficiální aplikaci od NASA se dozvíte vše, co by vás mohlo zajímat o vesmíru. Spolehnout se můžete na nejnovější zprávy, obrázky (nyní obsahuje na 16 tisíc obrázků), videa, informace o misích, novinky, celovečerní příběhy, tweety, NASA TV a další doporučený obsah. Sledovat tu můžete 3D modely planet, nebo živé přenosy z Mezinárodní stanice (HDEV). Ujít si nenechte ani satelitní mapy a 3D modely Země a dalších satelitů obíhajících kolem naší planety. Aplikace nabízí ojedinělý pohled z Mezinárodní vesmírné stanice.

 

  1. Star and Planet Finder

I tato aplikace si zaslouží vaši pozornost. Funguje ale na opačném principu než předchozí doporučené – místo toho, abyste namířili smartphone na oblohu a aplikace vám řekla, co vidíte, tentokrát vy určíte, co chcete vidět a ona vám řekne, kam se máte podívat.

 

 

Připravila: Alena Čálková