CoolClub pro IT odborníky

Ještě horké: 10 nejlepších filmových trumfů letošního podzimu

11.11.2020

Hořkou chuť pomalu končícího roku 2020 si ještě můžeme spravit něčím hodně příjemným. Třeba shlédnutím čerstvé porce zajímavých seriálů, které nám streamingové služby právě teď servírují. Nejspíš vám nebude ani moc vadit, že nemůžete do kina – tyhle filmové zážitky si rádi vychutnáte v pohodlí domova a… ideálně na jeden zátah.

 

CoolMovie

 

Nové seriály, nové série a díly, které vám zvednou tep. Mnohdy dlouho očekávané, jindy zase překvapivě trumfující. To je podzimní seriálová sklizeň na HBO, Netflixu, Disney+ a NBC. Kdo se uchází o vaši přízeň?

 

 

  1. Bludné kruhy, HBO

 

Šestidílná dramatická minisérie je inspirovaná americkým bestsellerem Wallyho Lamba z roku 1998. Hlavní hrdina (Mark Ruffalo) má v tomto seriálu hned dvojroli – v šesti hodinových dílech ztvárňuje jednovaječná dvojčata Dominicka a Thomase Birdseyovy. Rodinná sága sleduje jejich paralelní životy na pozadí výpravného příběhu o zradě, oběti a odpuštění ve Spojených státech 20. století. Seriál sleduje bratry v různých fázích života, začíná v jejich současnosti, kdy se oba blíží střednímu věku, a doplňuje je Dominickovými vzpomínkami na dospívání.

 

  1. Quiz, HBO

 

Quiz je sice jen třídílná minisérie, ale bude vás bavit. Je totiž inspirovaná skutečným a zároveň skandálním příběhem Charlese a Diany Ingramových (Matthew Macfadyen a Sian Clifford), kteří se pokusili o kolosální „loupež“ jednoho milionu liber v soutěži Chcete být milionářem?, z níž byli také obviněni. Podvodníci stanuli před soudem za to, že měli v publiku komplice, který pokašláváním naznačoval správné odpovědi.

 

  1. Mělas to vědět, HBO

 

Pokud vás bavil seriál Sedmilhářky (pocházejí z pera stejného scénáristy), tato šestidílná série vás strhne také. Budete sledovat příběh úspěšné terapeutky Grace (Nicole Kidman) a jejího manžela (Hugh Grant), jejichž poklidný rodinný život v New Yorku se radikálně změní, když je nalezena brutálně zabitá žena, kterou oba manželé znali a oba se v době vraždy objevili blízko místa činu. Grace zjišťuje, jak málo svého muže znala a napospas katastrofě a před zraky veřejnosti, musí pohřbít svůj dosavadní život a začít kvůli sobě a svému synovi znovu.

 

  1. Neortodoxní, Netflix

 

Seriál, který si na Netflixu získal velikou oblibu, má předobraz v knize Deborah Fledmanové. Příběh vypráví o mladé ženě, která vyrostla v newyorské chasidské židovské komunitě, a jež je svázána pravidly: s manželem se poprvé bavili až potom, co byli oddáni, dále nesmí zpívat na veřejnosti, nesmí jen tak vyjít z domu… Když se jí ke všemu nedaří otěhotnět, je to naopak téma pro všechny. Žena nakonec od svého muže i nenáviděné komunity uprchne do zahraničí, ale minulost je jí v patách.

 

  1. Koruna, Netflix

 

Čtvrtá řada oblíbeného seriálu o anglické královské rodině a jejích dějinách přinese v deseti nových dílech. Série přinese pohled na život princezny Diany (Elizabeth Debicki), v nových dílech se objeví i Margaret Thatcherová (Gillian Anderson) a způsob její vlády. Seriál zaznamenává také válku o Falklandy či svatbu prince Charlese a lady Diany.

 

  1. Fargo, HBO

 

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem nového „skutečného“ zločinu a neotřelých postav, protkán typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... V jedenácti nových dílech se objeví Jason Schwartzman, Chris Rock, Ben Whishaw či Jessie Buckley. Děj se tentokrát odehrává v padesátých letech a sleduje dvě zločinecké skupiny bojující o nadvládu.

 

  1. Tohle jsme my, Česká televize (NBC)

Pátá série oblíbeného seriálu opět přináší sondu do života rodiny Pearsonových. Mladí manželé (Milo Ventimiglia a Mandy Moore) zažili při porodu svých trojčat tragické zklamání, když jedno z dětí zemřelo. V ten samý den se ale v nemocnici objevilo opuštěné novorozeně, které si manželé přisvojili. O osudu této rodiny se točí celý děj. Příběh se věnuje dramatům jednotlivých životů všech členů rodiny a přináší zajímavé spektrum pohledů na jednu konkrétní situaci, která je různými členy rodiny vnímána vždy jinak. Co se zdálo jako idylické manželství a dětství, nyní dostává trhliny a vysvětluje se, proč dospělé děti potkává závislost, úzkosti a další trápení. Působivé drama je vyprávěno nelineárním, a tím pádem na sledování náročnějším způsobem, volně se pohybuje ve třech časových úsecích, vyniká ale skvělým scénářem.

 

  1. Jeho temné esence, HBO

 

Seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce. Vizuálně výpravná podívaná přináší v sedmi dílech příběh Lyry (Dafne Keen), zdánlivě obyčejné ženy z jiného světa. Ta při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí. Zatímco cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou.

 

  1. Mandalorian, Disney+

 

Americký „space western“ seriál je prvním hraným seriálem Star Wars a přichází s již druhou sérií v osmi dílech. Příběh sleduje dějovou linku mezi pádem Impéria a nástupem Prvního řádu a ukazuje osamělého pistolníka pocházejícího z rasy válečníků z planety Mandalore, nechybí samozřejmě lov na nebezpečné monstrum. V seriálu se objeví i Baby Yoda (vrátí se ke svým členům zelené rasy?), který díky seriálu zažívá boom a tvůrci SW si libují na prodejnosti jeho vlastního merche. Disney+ plus sice není v České republice oficiálně k dosažení, celosvětově ale má přes 60 milionů předplatitelů.

 

  1. Dámský gambit, Netflix

 

Netflixový trhák o sedmi dílech je nejvíce paradoxní tím, že vypráví o jedné z (naoko) nejnudnějších her – o šachách. Příběh začíná epicky: v 50. letech v sobě devítiletá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. V tomto seriálovém trumfu jde podle mnohých odborníků o nejlepší filmové zpracování jedné z nejsložitějších her na světě, své si zde najdou ale i lidé, které šachy nebaví a ani jim nerozumí. Navzdory tématu má seriál skvělý scénář.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: HBOgo, Netflix, NBC, Disney+