CoolClub pro IT odborníky

Robot Astro od Amazonu poprvé spatřen v akci

15.03.2022

Chytrý robot Astro od společnosti Amazon, který vypadá jako Wall-E, se pomalu začíná začleňovat do našich domácností. Robotický domácí pomocník, který je propojen s hlasovou virtuální asistentkou Alexou, začal být dodáván v listopadu loňského roku. Nyní se objevují první videa zachycující tohoto pomocníka v akci.

 

 

Astro je prvním domácím robotem od společnosti Amazon a v současné době si ho můžete koupit předobjednávkou za 999 $ a být tak jedním z prvních uživatelů, kteří pomocníka vyzkouší v praxi. Jedná se o beta program v rámci, kterého mají uživatelé možnost zasílat zpětnou vazbu, aby pomohli zařízení vylepšit, než se dostane do běžného prodeje.

Astro byl speciálně navržen za účelem zabezpečení domácnosti, ale sloužit by měl i jako inteligentní domácí pomocník. Robot se pohybuje na kolečkách a je vybavený kamerou a počítačovým viděním, díky kterému monitoruje celou domácnost. Pomocí aplikace Astro můžete živě sledovat jeho videopřenos, dálkově ovládat jeho pohyby nebo mluvit a poslouchat prostřednictvím reproduktorů a mikrofonů.

 

 

Z promo videí jde vidět, že se robot dokáže naučit uspořádání vašeho domova a poslouchat příkazy, aby přešel do určité místnosti. Dokáže také rozpoznat obličeje a doručit předměty konkrétní osobě. Jeho chytrý displej umí přehrávat hudbu, zobrazovat počasí i odpovídat na otázky.

K dispozici jsou také kvalitní videohovory s 5megapixelovou kamerou. Společnost Amazon uvedla, že plánuje spolupráci s příslušenstvím třetích stran, které bude zaznamenávat údaje, jako je například krevní tlak. Později by robot mohl být potenciálně užitečný i pro vzdálenou péči o stárnoucí blízké ve spojení s novou službou Alexa Together.

 

 

Připravila: Diana Hovorková

Foto: press.aboutamazon.com