CoolClub pro IT odborníky

7 tipů a aplikací na nejlepší úpravu fotek, nejen z dovolené

10.07.2023

Zachycujte své letní zážitky ještě lépe díky našim tipům. Využijte dokonalý kontrast, vyladěné barvy, nalaďte se na summer vibe a využijte chytré aplikace. Proměníte tak obyčejnou fotku v hotové umělecké dílo.

 

Magazín

 

Léto je čas, kdy vznikají nové vzpomínky. Dny strávené na pláži, dovolené, s přáteli a rodinou, nekonečná zábava na slunci, to vše jsou momenty, které chcete zachytit. Fotografování je vlastně forma komunikace.

Proto se letos zkuste zaměřit na fotografování, jako na způsob komunikace aktuálních pocitů a vzpomínek, které právě vznikají. Ukažte svými výtvory všem to, co léto znamená pro vás. Spíš než focením prostředí, ve kterém se nacházíte, se zaměřte na léto jako na téma. Jak na to?

 

Léto prostě hraje barvami

Zatímco v zimním období je spíše tendence fotografie ladit do tlumenějších barev, v létě se to vše otáčí a hraje rozmanitými barvami. Toho určitě letos využijte! U všech barev, ať už jde o barevné deštníky na pláži, jasně modrou oblohu nebo barevné květiny všude kolem.

Je ale potřeba se s těmito všemi barvami naučit pracovat strategicky tak, aby spolu ladili a fungovaly i podle toho, jakou náladu mají právě vykreslit.

Zatímco teplé barvy, jako červená, oranžová a žlutá, dodají fotkám pocit tepla, chladné barvy, jako modrá, zelená a fialová, nejen že působí kontrastně, ale hlavně tvoří dojem svěžesti. Typicky modrá barva bazénu předá divákovi dojem chladivého, osvěžujícího pocitu z vody v horkém letním dni.

 

 

Pracujte se světlem

Základem těch nejlepších letních fotek je umění práce se světlem, věnujte proto pozornost slunci a jeho poloze.

Mraky na obloze totiž dokáží vytvořit měkké, rovnoměrné osvětlení, které je ideální například pro portréty, fotografie květin nebo třeba lesní krajiny. Na druhou stranu, jasná obloha působí tvrdé, vysoce kontrastní světlo, které je perfektní pro pouliční fotografie, ale vlastně špatné téměř pro vše ostatní.

Výjimkou jsou brzké ranní časy nebo pozdní odpoledne, kdy se slunce nachází v takové poloze, kdy je světlo měkké, zlatavé a tvoří dlouho stíny, které odhalí spoustu detailů objektu, tzv. golden hour.

Tento čas je velmi oblíbený všemi fotografy, nejen, že vás uchrání před přímým horkým slunečním zářením, ale zároveň dosáhnete dokonalých sunset nebo sunrise fotek.

 

Editory fotek aneb vaše pravá ruka

Nyní, když už byly řečeny ty hlavní body k samotnému focení, přišel čas na konkrétní tipy. Nejste úplný profesionál, ale vaším záměrem je dát svým, nejen letním, fotkám šťávu, poupravit pár maličkostí, vymazat nedokonalosti nebo si jen pohrát s detailnější úpravou?

Pak věnujte pozornost následujícím aplikacím, které jsou nejen zdarma, ale zároveň nabízí nepřeberné množství možností.

 

 

YouCam Perfect

První aplikace, kterou byste neměli přehlédnout je YouCam Perfect, která kromě dalších funkcí, nabízí také AI pomocníka. Ten podá pomocnou ruku v případě, že chcete vymazat něco, popřípadě někoho, z pozadí fotografie, stejně jako vyměnit oblohu nebo třeba zeditovat špatný úhel nebo nedobré světlo.

Aplikace je skvělá především pro svůj široký záběr. Zvládá totiž editaci fotek, ale lze ji také použít k tvorbě všemožných koláží. Najdete v ní mnoho rámečků, nálepek filtrů a mnoho dalšího, a tak i naprostý začátečník se svou fotografií nakonec udělá zázraky.

 

Adobe Lightroom

Mezi fotografy je velmi známou aplikací Adobe Lightroom. Tento nástroj je určen spíše už pro pokročilejší uživatele a lze s ním pracovat zdarma anebo za poplatek využívat premium verzi s ještě více možnostmi.

Adobe Lightroom je aplikace, která opravdu patří mezi ty editory fotografií, které jsou na profesionální úrovni. Využijí je tedy spíše uživatelé, kteří mají předešlou zkušenost s programy od Adobe.

Vnímanými nevýhodami, ale může být chybějící funkce zkrášlení či retuše, tejně jako možnost tvorby koláží, nenajdete tam ani samolepky, šablony nebo nějaká pozadí, zkrátka dekorativní prvky.

 

Snapseed

Snapseed je rychlý editor fotek, který nabídne jen ty nejdůležitější funkce, abyste mohli být skutečně efektivní. Najdete v něm proto profesionální editační nástroje s barevnými křivkami, možnost RAW editace, odstraňování šumu a mnoho dalšího.

Jedná se o produkt Google, který uživatelům dovolí i tvorbu vlastních presetů, které si mohou uložit a použít je i příště. Ale ani zde nenajdete rámečky, samolepky, šablony nebo prostor pro tvorbu koláží.

 

 

Připravila: Petra Sauerová