CoolClub pro IT odborníky

5 tipů, jak nejlépe zdigitalizovat a uložit stovky starých rodinných fotografií

01.07.2019

Máte doma stovky starých fotografií a rádi byste je naskenovali a vytvořili bezpečnou cloudovou galerii, která je prohledávatelná pro celou vaši rozšířenou rodinu podle předmětu nebo jména? Máte sice slušný skener, jaký však software  pro cloudovou galerii použít? 

 

Magazín

 

Určitě je skvělé, že vytváříte neuvěřitelný archiv mnoha rodinných fotografií. I když může nějakou dobu trvat než se vše podaří nastavit a zpracovat, je pravděpodobné, že jste (a vaše budoucí generace) nadšeni, že budete mít fotky zdigitalizované - zejména pokud k nim někdo může snadno přistupovat pomocí jednoduchého hypertextového odkazu, a zejména pokud je možné je prohledávat.

 

Skenování a úprava fotografií

Jak to tedy udělat, abyste skutečně pořídili digitální kopie všech těchto vašich fotografií? Pravděpodobně nebudete chtít procházet zpětně problémy s re-skenování stovky fotografií pokud věci nepůjdou dokonale hned napoprvé. 

Doporučuji nepoužívat žádné aplikace typu „skenování fotografií“ na smartphonu nebo tabletu. Kvalita je nekonzistentní pro to, co se snažíte dělat, a bude to trvat věčně, abyste mohli oskenovat či přefotit své obrázky (nemluvě o oříznutí všeho, co potřebujete k oříznutí, ale také neustále ujišťování se, že vaše osvětlení je v pořádku, a o starost ohledně nastavení fotoaparátu, aby barvy správně vypadaly). Vzhledem k tomu, že máte pravděpodobně zájem o získání těch nejkvalitnějších digitalizovaných obrázků, je vhodné uvažovat o prozkoumání vaší místní oblasti pro fotografický nebo skenovací obchod, který může vaše obrázky zpracovat za přiměřený poplatek. K dispozici je také spousta online služeb, které vám též pomohou, pokud vám nevadí nahrávat fotky online. 

Po vyhodnocování rychlosti a kvality skenování je nejvhodnější služba Wirecutter, která obsahuje reference a doporučení na vhodná skenovací zařízení. Pokud tedy chcete, můžete si také zakoupit pro tyto účely vyhrazený fotografický skener a udělat vše sami. Wirecutter doporučuje Epson FastFoto FF-680W, což je drahé zařízení, ale stojí za to, pokud se jedná o takový typ projektu, kdy jej budete potřebovat použít znovu a znovu - obzvláště pokud jsou členové rodiny ohromeni vaší první archivací a chtějí, abyste jim pomohli dostat některé z jejich starých fotografií do online světa.

 

 

Úložiště

Pokud jde o část otázky týkající se cloudové galerie, je třeba přemýšlet o tom, jak plánujete zachovat původní verze vašich digitálních skenů. Odolejte nutkání držet je na jediném notebooku nebo stolním počítači, i když to bude znamenat, že můžete použít službu třetích stran, jako je například BackBlaze, abyste je ochránili, pokud by váš hardware zkolaboval. Místo toho můžete také zvážit nějaký druh síťového úložiště s redundancí (např. jeden pevný disk, který automaticky zrcadlí obsah druhého nebo složitějšího pole RAID s paritou). I když, upřímně řečeno, můžete také pravděpodobně umístit své soubory na více svých externích discích (primární a záložní).

Bude to však trochu dražší, a přesto vás tato možnost v případě krádeže nebo jiné domácí pohromy, která by mohla ovlivnit fyzická zařízení, nechrání. Je vhodné, abyste se podívali na uložení původních verzí těchto souborů jinde - například na Amazon Glacier, který stojí jen velmi málo pro cloudové úložiště (na bázi gigabajtů). V závislosti na velikosti vašeho archivu fotografií můžete být dokonce schopni si zařídit bezplatné řešení pro ukládání dat v cloudu. Disk Google s 15 volnými gigabajty může být vaší nejlepší sázkou.

Stejně jako fyzické zálohování, je doporučeno ukládat originální skeny vašich fotografií na více (volných) místech, pokud je to možné, což vám dává ještě větší jistotu. Pokud je váš archiv na to příliš velký, stačí zaplatit za jednu důvěryhodnou službu.

 

Google Photos

V závislosti na tom, na čem se rozhodnete, můžete pak vzít všechny své fotografie a znovu je nahrát do více sdílených, prohledávatelných, uživatelsky příjemnějších galerií. První doporučení, které přijde na mysl, je dobrá služba Google Photos, protože je snadno použitelná a získáte neomezené úložiště pro fotografie do velikosti 16 MP (4920 x 3264 pixelů). To je také důvod, proč je vhodné zálohovat originály jinam. Pokud jsou vaše fotografie větší než 16 MP, nechcete, aby vám společnost Google „pomohla“ tím, že fotografie zmenší.

Fotografie, které nahrajete do služby Google Photos, si můžete uspořádat do alb a určitě si oblíbíte funkce rozpoznávání obličeje, které vám pomohou uspořádat obrázky a rychle v nich najít lidi. Můžete dokonce upravovat, kde a kdy byly pořízeny původní fotografie, pokud tyto informace znáte.

Vytvářet alba ve službě Google Photos a sdílet je s kýmkoli, a to zejména v případě, že jste již propojili rodinu na svém účtu Google, je snadné. Aspekt zabezpečení je také jednoduchý. Pokud pozvete uživatele Gmailu do alba, uvidí ho pouze oni. Pokud pozvete uživatele, který není členem Gmailu, obdrží odkaz ke sdílení, který by mohl teoreticky kopírovat komukoli.

 

 

Amazon Cloud

Další možností je cloud společnosti Amazon. Pokud jste uživatel služby Amazon Prime, získáte bezplatnou neomezenou paměť pro své fotografie po celou dobu, kdy jste předplatitelem. Nebudete mít žádné omezení na velikost souboru nebo obrázku, ale váš digitální archiv zmizí, pokud se zbavíte služby Amazon Prime. Je to rozumná volba, pokud si myslíte, že se budete s Amazonem držet dlouhou dobu, protože získáte službu, která bude vždy bezplatná a neomezená.

 

Lightroom

Potřebujete-li například více funkcí, jako je například značkování a organizační funkce, můžete se rozhodnout pro jednoduché předplatné služby Lightroom. Poplatek je 10 USD za měsíc, ale získáte přístup k aplikaci pro správu obřích dávek obrázků. V rámci předplatného získáte také 1 TB úložiště cloudu na serverech společnosti Adobe. Stejná námitka jako dříve je, že budete muset zaplatit. Ovšem pokud pouze chcete vytvořit archiv, který může vaše rodina zobrazit vždy, když chce (na dobu neurčitou), může být nejlepší službou zdarma již zmiňovaná aplikace Google Photos.

 

 

Připravil: Radek Svoboda