CoolClub pro IT odborníky

6 TOP skrytých funkcí Alexy, věděli jste o nich?

26.07.2021

Horečka virtuálních asistentů pokračuje. Přibližně 26 % amerických domácností (66, 4 milionů) vlastní některého z asistentů a tento podíl neustále roste. To Apple, Google a další giganty motivuje v tom, aby svá inteligentní zařízení neustále upgradovali a přidávali nové funkcionality. Pojďte si přečíst, jaké cool funkce nabízí například amazonská Alexa.

 

Magazín

 

 

Na americkém trhu se střetávají tři velcí technologičtí giganti: Apple, Amazon a Google. Všichni tři nabízí profesionální virtuální asistenty, kteří dokážou objednat jídlo, ovládat spotřebiče nebo třeba servírovat hudební novinky. Přesto Alexa zaujímá asi 70 % na americkém trhu, a tím vytlačuje své rivaly (Siri a Google Assistant) do pozadí. Pojďme se zaměřit na vítězku tohoto klání a objevit „skryté funkce“, o kterých ani její majitelé často neví.

 

6 funkcí Alexy, které musíte vyzkoušet

  • Pojmenujte Alexu podle svého gusta

Zakoupený virtuální asistent se sice jmenuje Alexa, ale po vybalení z krabice se může jmenovat přesně tak, jak si přejete. Tvůrci počítali s možností, že v domácnosti může být někdo s podobným jménem nebo někdo, kdo má problémy s vyslovováním. Je tak zcela na vás, jak budete Alexu oslovovat. Rádi byste ji přejmenovali na Alexe, Marušku nebo Bohunku? Proti gustu žádný dišputát.

 

  • Nastavte pravidla pro každého uživatele

Alexa bude poslouchat kohokoliv, ale to neznamená, že se musí ke všem chovat stejně. Jak to? Stačí nastavit profil pro každého člena domácnosti zvlášť. Díky této funkci budete mít jistotu, že se vaše děti nedostanou do soukromého kalendáře nebo k hlasovému nakupování. Každý účet bude mít zkrátka jiné pravomoci, což vám pomůže předejít mnoha nevyžádaným katastrofám.

 

  • Nechte Alexu najít váš telefon

Taky se vám stává, že doma založíte telefon a pak ho marně hledáte? Ještě že tady máte Alexu. Ať už vám spadl mezi polštáře gauče nebo jste jej nechali na venkovní terase, Alexa vás z utrápeného hledání ráda vysvobodí – tedy za předpokladu, že jste prostřednictvím aplikace ověřili své telefonní číslo. Pokud ano, pak už jen stačí říct: „Alexo, najdi můj telefon.“ Alexa na ztracený mobil zavolá a odhalí jeho skrytou polohu.

 

 

  • Objednejte si denní přehled nejnovějších zpráv

Nemáte čas sledovat zprávy, ale přesto vás zajímá, co je nového? Alexa se ráda zhostí role televizní hlasatelky a podělí se o novinky ze světa, předpověď počasí, dopravní info nebo o sportovní výsledky napínavých utkání. Stačí když se zeptáte: „Alexo, dej mi rychlé hlášení.“ Mimo to můžete v nastavení upravit pořadí zpráv nebo obsah. Pokud vás třeba nezajímá, zda bude pršet, nebo svítit, předpověď počasí můžete jednoduše vypnout.

 

  • Nakupujte prostřednictvím hlasových příkazů

To, že s Alexou hravě nakoupíte vše potřebné, není žádné překvapení. Této výhody by určitě rády využily i vaše děti, což by mohlo vaši peněženku pěkně potrápit. Pokud máte obavy, aby po dobu vaší nepřítomnosti náhodou nepořídili nové gamingové konzole nebo krabice lega, Alexa nabízí řešení. Stačí přejít do nastavení a vypnout funkci hlasových nákupů, případně zapnout funkci nakupování na kód. Jistota je jistota.

 

  • Udělejte z Alexy detektiva na hledání neznámých hitů

Taky to znáte? Zamilovali jste se do skladby, která hrála v rádiu, ale nestihli jste zachytit její název? Alexa vám ráda pomůže – stačí jí zazpívat část písničky nebo alespoň napodobit melodii. Vaše virtuální asistentka vám automaticky naservíruje seznam odpovídajících skladeb. Navíc ji můžete poprosit o tipy na další hity podobného žánru. Vaše hudební přání budou jistě vyslyšena.

 

Alexa patří mezi nejoblíbenější virtuální asistenty na celém světě. Zasloužila si to díky svému inteligentnímu softwaru i vysokému počtu dovedností a funkcí. Těch je dokonce tolik, že se v nich mnoho majitelů ani nestíhá orientovat. Pokud i vy patří mezi vlastníky Alexy, těchto 6 funkcí byste určitě měli vyzkoušet – přinesou vám spoustu zábavy a úkoly na to-do listu vyřeší ještě rychleji.

 

TIP na další článek pro vás: Amazon vytvořil domovní zvonek, Alexa bude sledovat vaše návštěvníky

 

 

Připravila: Petra Pruden