CoolClub pro IT odborníky

Český digitální notář ověřuje dokumenty pomocí blockchain technologie

12.04.2022

Největší tuzemská advokátní kancelář Havel & Partners a startup Mytitle spojily své síly a bohaté zkušenosti z oblasti autorského práva a ochrany duševního vlastnictví. Vznikl tak projekt, který byl představen na Technologic festivalu v Praze. Řeč je o Certoo, digitálním notáři, který umožní uživatelům získat bezpečný a nezpochybnitelný důkaz o autorství děl, dokumentů či dat.

 

Novinky

 

Certoo přináší nový standard na poli ochrany duševního vlastnictví. Projekt funguje na bázi blockchainu, soustavě vzájemně provázaných datových bloků. V datovém řetězci tak nemůže docházet k neodůvodněným změnám.

Uživatel může jednoduše a rychle doložit své autorství certifikátem, jenž obsahuje všechny informace potřebné k doložení vlastnictví (např. časový záznam). 

„Každý by si měl chránit svá práva. Je tedy v jeho nejvyšším zájmu mít pro případ sporu nezpochybnitelný důkaz. Pokud si nezaregistrujete duševní vlastnictví a registruje si ho někdo jiný, máte zpravidla problém. Klientům radíme a smyslem Certoo je, aby si včas a řádně své autorství pojistili nevyvratitelným důkazem, a podobným případům tak předcházeli,“ popsal projekt Robert Nešpůrek, společník Havel & Partners.        

 


Tento online nástroj funguje velmi jednoduše – uživatel nahraje soubor obsahující požadované dílo. Systém mu přidělí ,,hash(unikátní digitální otisk), který se začlení do veřejného blockchainu. Autor následně obdrží certifikát.

Zároveň získá i soukromé úložiště, kde může nahrávat a spravovat jakákoliv další digitální díla, jako jsou hudební díla, fotografie, textová atp. Díky tomu bude mít kdykoliv po ruce nesporný důkaz o autorství.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Certoo.eu; Shutterstock