CoolClub pro IT odborníky

Microsoft a Google vás nechtějí nechat digitálně vyhořet. Přicházejí s novými nástroji

12.05.2021

Technologické firmy kvitují studie, které ukazují, kolik času trávíme u obrazovek mobilních přístrojů, a jak vážný dopad na naši psychiku i výkonnost mají. Přišly s řešením. Ale jak jinak než technologickým. Mají nástroje, které vás chtějí ochránit před digitálním vyhořením, narůstajícím stresem, nebo dokonce před úrazem.

 

Novinky

 

Studie zaměřené na sociální chování potvrzují, že mobilní zařízení a jejich notifikace mají drtivý vliv na naši produktivitu a rozptyluje pozornost. Technologické společnosti usilují o změnu, základem je informování o tom, kolik času uživatel stráví u obrazovky. Čas hraje roli i ve schůzkách.

Společnost Microsoft si na toto téma nechala provést vlastní výzkum. Ten zjistil, že virtuální schůzky plánované po sobě a bez pauzy, mají na účastníky negativní dopad. Výzkum pozoroval 14 subjektů během čtyř půlhodinových schůzek. Jedna skupina měla mezi každým hovorem 10 minut přestávku a druhá pracovala v kuse. Bylo prokazatelné, že skupina, která si dávala mezi hovory přestávku, byla méně vystresovaná a více produktivní, než skupina druhá.

Na základě toto společnost zavedla a představila novou funkci v aplikaci Outlook, která vybízí ke kratším schůzkám s množstvím přestávek, jež vás mohou „resetovat“. Nastavení naplánuje schůzku pět minut po hodině, aby poskytla přirozenou přestávku mezi hovory. Výsledky výzkumu přinesly tato doporučení: ideální délka schůzky je mezi 20-40 minutami; během schůzky odlehčit pracovní témata mimopracovními; během schůzky (hlasové) se několikrát projít.

Většina mobilních a počítačových zařízení má funkce, které nám ukazují čas strávený u obrazovky. I sociální sítě mají možnost nastavení denního limitu, pokud jej překročíme aplikace nás upozorní. Jedinou nevýhodou je to, že máte možnost limity prodlužovat, takže ti z vás, co nemají silnou vůli mohou podlehnout. A tak se mobil může stát i nebezpečným – například pokud se do něj díváme při chůzi. Úrazů z těchto důvodů již bylo nespočet. Společnost Google představí novou funkci, která vás upozorní na to, abyste dávali pozor na cestu během chůze, jednoduše vám zobrazí připomenutí, abyste se dívali, kam jdete.

Jedním z nejvíce radikálních řešení je tzv. Digitální detox. Na trhu se objevuje tzv. Light Phone, jednoduché zařízení, které má za úkol eliminovat veškeré rušivé podněty klasických smartphones. Mobil obsahuje pouze základní funkce jako je možnost psaní sms, volání, poslech hudby a nastavení budíku. Ve stejném duchu se také vyrábí tablet, který vypadá jako papírový blok. Celý koncept těchto „jednoduchých zařízení“ má docílit toho, že člověku stoupne produktivita a schopnost soustředit se.

 

Zpracovala: Natalie Brzobohatá