CoolClub pro IT odborníky

5 nejlepších aplikací pro bezpečné zasílání zpráv

13.07.2022

Hledáte způsob, jak udržet konverzaci přes textové zprávy v soukromí? Ne všechny aplikace pro zasílání zpráv jsou šifrované od konce až ke konci (E2EE) nebo bez bezpečnostních děr, které by mohly ohrozit vaše soukromí.

 

Novinky

 

Připravili jsme pro vás proto seznam 5ti aplikací, které jsou zdarma a nabízejí E2EE. To znamená, že jediný, kdo může vidět vaše zprávy jste vy jako odesílatel a příjemce. Žádné další třetí strany, jako je například mobilní operátor, poskytovatel internetové sítě nebo výrobce telefonu, k nim přístup nemají. Nemusíte se tedy o své soukromí tolik obávat. Pojďme se na ně tedy podívat.

 

Signal

Signál je jednou z nejznámějších aplikací pro soukromé zprávy. Nabízí jednoduché a estetické rozhraní, díky kterému ji lze snadno používat jako náhradu výchozí aplikace pro zasílání zpráv ve vašem zařízení. Signal se také popisuje jako "nezávislá nezisková společnost", která v aplikaci neobsahuje žádné reklamy ani trackery. Zprávy i hlasové a videohovory jsou v aplikaci Signal v režimu E2EE.

 

Telegram

Telegram je další skvělá aplikace pro bezpečné zasílání zpráv. Poskytuje šifrování server-klient pro skupinové a soukromé chaty a můžete posílat zprávy s E2EE pomocí funkce Tajné chaty služby Telegram. Telegram umožňuje také posílat samodestruktivní zprávy, které po určité době zmizí. Pokud smažete zprávu v chatu, Telegram ji smaže i v zařízení příjemce.

 

Whatsapp

Cokoli, co vlastní Meta není z hlediska ochrany soukromí příliš jasné. WhatsApp je ale výjimkou. Aplikace ve výchozím nastavení povoluje E2EE pro zprávy a hovory. Stejně jako Signal a Telegram umožňuje vytvářet skupinové chaty a také bezpečně posílat obrázky, videa a hlasové zprávy.

 

Wickr me

Přestože Wickr me koupila společnost Amazon Web Services, její služba je stále solidní. Aplikace je zaměřena primárně na profesionály z oblasti podnikání, kteří ji používají ke komunikaci se svými kolegy. Bezplatná verze aplikace umožňuje, mimo jiné, šifrované osobní a skupinové zprávy, audio a video hovory a sdílení souborů.

 

Wire

Wire je zjednodušená aplikace pro zasílání zpráv s jednoduchým rozhraním, která dělá přesně to, co potřebujete: posílá zprávy E2EE a uskutečňuje hlasové a videohovory E2EE. K dispozici jsou také některé placené prémiové možnosti, ale tyto plány jsou nejvhodnější pro firmy, které hledají bezpečnou aplikaci pro spolupráci.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová