CoolClub pro IT odborníky

NASA "holoportovala" lékaře na Mezinárodní vesmírnou stanici

05.05.2022

Je to vůbec poprvé, kdy se takovou virtuální dopravou podařilo dostat lidi mimo planetu Zemi. NASA použila holoportaci, tzv. futuristický mechanismus, aby dopravila leteckého chirurga na Mezinárodní vesmírnou stanici, zatímco on byl bezpečně usazen na naší planetě.

 

Novinky

 

Přestože se to může zdát neuvěřitelné, holoportace není úplně nová technologie. Společnost Microsoft přišla s touto myšlenkou již před několika lety, původně se záměrem změnit odvětví, jako je reklama, pozemní nemocniční péče nebo vzdělávání. Od té doby tento koncept neustále rozvíjí.

A jak vlastně podzimní - vůbec první holoportace do vesmíru - probíhala? V podstatě byly vyvinuty vysoce kvalitní 3D modely holoportů, které byly digitálně komprimovány, přenášeny a rekonstruovány ve vesmírné laboratoři, a to vše v reálném čase.

Mezitím displej smíšené reality umožnil holoportérům i astronautům vidět a slyšet, mohli také vzájemně komunikovat. Tedy fungovat tak, jako by se nacházeli ve stejném prostoru.

Do budoucna chce agentura svůj systém rozšířit o funkci rozšířené reality, která by holoportérům umožnila skutečně se pohybovat po vesmírné stanici a pozorovat věci, jako by tam doslova byli. Dalo by se říct, že možné bude všechno kromě fyzického doteku. 

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová

Foto: NASA